Binnenland
KRO-NCRV

Gevlucht uit Oekraïne en nu pannenkoeken bakken op zolder in ‘s-Gravenzande

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevlucht uit Oekraïne en nu pannenkoeken bakken op zolder in ‘s-Gravenzande

In Nederland worden momenteel ongeveer 8000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Het programma Nederland geeft thuis (KRO-NCRV) laat in dertien bijzondere opvangverhalen zien hoe het de Nederlanders én de vluchtelingen vergaat.

Getraumatiseerd of in de actiemodus

De verhalen van de vluchtelingen die sinds het uitbreken van de oorlog in Nederland zijn aangekomen zijn uiteenlopend, zegt programmamaker Hannie Hoekstra. "Sommige mensen zijn echt nog shell shocked of getraumatiseerd van het moeten vluchten en de enorme reis die ze hebben gemaakt."

Anderen zitten volgens haar in de "actiemodus" en zetten vanaf hun opvangadres de strijd voort door medische goederen of kogelvrije vesten te regelen.

'Mensen willen snel terug'

Sjors Fröhlich is burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden die 76 vluchtelingen opvangt in het gemeentehuis. "Mensen willen heel graag snel terug naar hun land", zegt hij over de verhalen van vluchtelingen die hij hoort in zijn gemeente. Ook hoorde hij het schrijnende verhaal van een moeder met haar viermaanden oude baby die hier zit, terwijl de vader nog daar is.

Er zijn ook vluchtelingen die de draad weer op proberen te pakken, geholpen door Nederlanders. In Nederland geeft thuis vertelt een echtpaar uit ’S-Gravenlanden hoe ze meteen overgingen tot actie toen in de kerk werd opgeroepen tot hulp.

Ze bouwden een keukenblok en douche op de zolder waar nu twee Oekraïense gezinnen wonen. De kinderen zitten al op school, de mannen hebben werk in de kassen en e moeders bakken pannenkoeken op zolder.

Mensen in nood

Veel Nederlanders zagen de beelden van de verwoesting en zeggen simpel weg dat ze wat móesten doen, zegt Hoekstra over de enorme golf van menslievendheid die loskwam de afgelopen weken. Nederland geeft thuis moet volgens de programmamaker mensen inspireren dat het normaal is om mensen in nood te helpen.

Echte vluchtelingen

Hoewel de hulp vanuit Nederland hartverwarmend is krijgt burgemeester Fröhlich er ook "dubbele gevoelens” bij. "Duizenden statushouders uit Afghanistan en Syrië wachten op een woning en als dat aan de hand is staan gemeenten op hun achterste benen."

Hij hoopt dat dit warme welkom van de Oekraïners ook leidt tot het besef dat vluchtelingen niet zogenaamde gelukszoekers zijn, maar mensen in nood. "Ik hoop dat het besef iets meer doordringt dat er ook andere échte vluchtelingen zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie