Binnenland
NOSNTR

Strengere regels voor wegwerpplastic zorgen voor extra kosten bedrijven

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Strengere regels voor wegwerpplastic zorgen voor extra kosten bedrijven

800 duizend frietbakjes, ruim een miljoen koffiebekers en anderhalf miljoen verpakkingen van bezorgmaaltijden. Zoveel verbruiken we in Nederland per dag. Een groot deel ervan belandt als zwerfafval in het milieu. En daarom komen er op 1 juli nieuwe plastic-regels voor afhaal- en bezorgrestaurants. Gert van Rootselaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport moet die nieuwe regels gaan handhaven. Hij vertelt erover in Nieuws en Co.

Strengere regels voor wegwerpplastic zorgen voor extra kosten bedrijven

"Ook voor de consument verandert er wat. Naast dat u gaat betalen voor het eten en drinken gaat u ook betalen voor de verpakking waar het in zit", aldus Van Rootselaar. "Toch hoeft u niet te betalen als u dat niet wilt." Volgens Van Rootselaar kunnen consumenten ook met hun eigen verpakking bij ondernemers terecht. Ook kan de ondernemer zelf een herbruikbaar bakje aanbieden die naderhand weer ingeleverd dient te worden.

Problemen

Veel bedrijven zijn al aan het testen met nieuwe opties. Zo kunnen gasten bij de McDonalds kiezen voor een zogenaamde statiegeldbeker. Daar moet 1 euro extra voor worden betaald. Er leven wel veel vragen nog, want worden de bekers wel echt ingeleverd? "Wat we zien in Duitsland is al dat 70% van de bekers niet terugkomen", aldus een woordvoerder van McDonalds. Een eigen bakje meenemen is alleen geen optie voor McDonalds vanwege voedselveiligheid.

Ook snackbars zien problemen. Zo zijn de milkshakesmachines automatisch en stoppen dus op het juiste moment. Met een eigen meegebrachte beker moet er dan alsnog worden overgeschonken. Statiegeldbekers zijn alleen vanwege opslagruimte niet voor alle snackbars een optie.

Verslaafd geraakt

"Wat we zien met statiegeldsystemen dat in de beginperiode de terugkomstpercentage best laag is. Tot mensen doorkrijgen dat er echt statiegeld op zit en dat dit juist alleen maar gaat stijgen", aldus Van Rootselaar. Hij begrijpt ook de zorgen van ondernemers wat betreft de kosten. Alleen kost plastic nu ook al veel zegt hij. "Alleen kost het de ondernemer niet veel, maar plastic kost de maatschappij ontzettend veel geld met al het zwerfafval. We zijn verslaafd geraakt aan plastic en weten niet meer hoe we zonder kunnen."

"Het wordt absoluut een uitdaging, maar het is al heel erg goed dat ondernemers weten wat er verandert en hiermee bezig zijn", zegt Van Rootselaar. "We geven ondernemers de tijd om zich aan de wetgeving aan te passen. Je moet alleen wel je best doen."

Strengere regels voor wegwerpplastic

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie