Binnenland

De Tolerantie Lat: hoe tolerant is Nederland?

foto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. De Tolerantie Lat: hoe tolerant is Nederland?

Hoe tolerant is Nederland? Op die vraag zoekt Eric Corton in De Tolerantie Lat (Omroep ZWART) een antwoord. Met schrijvers Jeffrey Spalburg, Hassnae Bouazza en Prof. Soortkill gaat hij in gesprek over hun jeugd, nieuwe boeken en eigen ervaringen met discriminatie. Samen leggen ze Nederland langs een denkbeeldige tolerantielat, want is Nederland wel zo tolerant als we denken?

De Tolerantie Lat

'Rot op naar je eigen land'

Jeffrey Spalburg debuteert deze zomer met zijn roman Ik ben jullie meester. Het boek vertelt het levensverhaal van zijn Surinaamse vader, die in 1950 naar Nederland verhuisde. Spalburg groeide op in Hengelo, als een van de weinige mensen met een bi-culturele achtergrond. "Het bestaansrecht van Nederlanders van kleur wordt nu ook nog altijd in twijfel getrokken", merkte hij toen zijn zoon op jonge leeftijd teksten als ‘rot op naar je eigen land’ naar het hoofd geslingerd kreeg. Deze gebeurtenis was de aanleiding voor Spalburg om in zijn eigen geschiedenis te duiken en dit familieverhaal vast te leggen.

'Niet echt geïnteresseerd in deze vrouwen'

Hassnae Bouazza is journalist, vertaler, columnist en programmamaker. Haar boek Een koffer vol citroenen is een ode aan haar Marokkaanse moeder, die in 2016 overleed. "Mijn moeder was een onzichtbare vrouw", vertelt Bouazza. "De Nederlandse media en politiek zijn niet echt geïnteresseerd in deze vrouwen. Ze worden vaak anoniem geportretteerd, zonder dromen en ambities. Maar deze ouders hebben juist enorme invloed gehad, dankzij hen is er nu een enorm geslaagde generatie bi-culturele Nederlanders opgestaan."

Perspectief voor zwarte jongeren

Na de scheiding van zijn ouders verhuisde Prof. Soortkill naar de Amsterdamse Bijlmer. Dat was geen gemakkelijke periode. "Als je in de hood wordt geboren, sta je meteen met 3-0 achter", aldus Soortkill. Met de levenslessen die hij opdeed tijdens zijn jeugd in de Amsterdamse wijk, richtte hij de Smibanese University op, een kenniscentrum voor vrije geesten uit de Smib (Bijlmer). Deze theorieën zijn nu gebundeld in Smibologie vol. 1 Each one teach one, met dit boek hoopt hij zwarte jongeren perspectief te bieden.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie