Binnenland
BNNVARA

'Stan Lee heeft zo veel van mijn verleden geschapen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stan Lee heeft zo veel van mijn verleden geschapen'

Dankbaarheid is naast verdriet de overheersende reactie op het overlijden van stripauteur Stan Lee (95). "Deze man heeft zo veel van mijn verleden geschapen", reageert fan Wouter Brugge.

Spider-Man, Iron Man, X-Men, Wolverine - de lijst van superhelden uit het brein van Lee is lang. Verschillende generaties groeiden op met het lezen van zijn comics, een Amerikaanse variant van stripboeken. En de verfilmingen van Marvel Comics, waar Lee het gezicht van was, zijn kaskrakers in de bioscoop.

"Wat hij in de jaren 60 deed was heel innovatief", legde mediawetenschapper Dan Hassler Forest gisteravond uit in Met Het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Lee's superhelden leefden namelijk allemaal in dezelfde wereld en kwamen elkaar dus ook tegen. "Slimme business, maar ook een goede manier om een langdurig verhaal op te bouwen."

Video niet beschikbaar

Ook vernieuwend was de kwetsbare superheld. Volgens Hassler Forest, die er een proefschrift over schreef, konden fans zich daar beter mee identificeren. "Eerst waren er altijd grote, sterke stoere mannen, zoals Superman en Batman. Spider-Man daarentegen was juist kwetsbaar. Hij was een tienerjongen die op meisjes verliefd werd, maar die zagen hem niet staan."

Met X-Men wilde Lee zijn lezers meegeven dat het oké is om anders te zijn dan de rest. Fans en beroemdheden danken de auteur dat hij oog had voor deze thema's. "Bedankt Stan Lee, dat je mensen die zich anders voelen liet beseffen dat ze bijzonder zijn", twitterde komiek en acteur Seth Rogen.

"Die man is een icoon", zegt Wouter Brugge in het NOS Radio 1 Journaal. Brugge schrijft voor gametijdschrift Power Unlimited, en ook in de wereld van videospellen was de invloed van Lee aanwezig. In games konden fans hun superhelden zelf besturen.

Wouter Brugge over de striphelden van Stan lee

"Lee heeft voor zo veel van mijn entertainment gezorgd." En dat geldt volgens Brugge ook voor de rest van "de geek-wereld", oftewel de fans van popcultuur, sciencefiction, superhelden en comics.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Selfie met Lee

"Ik heb Stan Lee een keer gezien in 2012 op een conventie", zegt Brugge. "Hij deelde er toen handtekeningen uit. Het was helaas slechts van afstand. Het was een klein doel in mijn leven om op zijn minst een keer met hem een selfie te nemen."

Op sociale media worden alle selfies met Lee nog een gedeeld. Als laatste eerbetoon. Zo ook door acteurs Robert Downey Jr. (Iron Man) en Hugh Jackman (Wolverine). "Ik heb het allemaal aan jou te danken", twitterde Downey Jr. "Ik ben trots dat ik een klein aandeel heb in zijn erfenis", zegt Jackman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerbetoon in De Nieuws BV

In de De Nieuws BV werd aandacht besteed aan het verlies van Stan Lee met drie grote fans: journalist Michael Minneboo, presentator Riza Tisserand en strafrechtadvocaat Sidney Smeets.

Minneboo, die onder andere schrijver is van het boek Mijn vriend Spider-Man, vertelt hoe belangrijk Stan Lee voor hem was: "Ik zie het altijd zo: de Engelse literatuur had Shakespeare en de Amerikaanse comics industrie had Stan Lee. Zo belangrijk was hij."

Kijk en luister het eerbetoon aan Stan Lee hier terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie