Binnenland
AVROTROS

Transparant bieden als toekomst van huizen kopen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transparant bieden als toekomst van huizen kopen?

Veel huizenzoekers krijgen elke week weer teleurstellend bericht teleurgesteld: "Helaas, iemand anders heeft hoger dan u geboden." Daarna blijf je in onwetendheid achterover wat dan wel dat winnende bod was. Dat kan een stuk transparanter. Makelaar Madeleine van Rijn zegt bij Radio EenVandaag dat het ook voor haar werkgebied goed zou zijn: "Het imago van de makelaar wordt er beter van."

Uit angst om het huis mis te lopen bieden sommige geïnteresseerden soms extra hoog, om daarmee zeker te zijn dat alle concurrentie is uitgeschakeld. Dat kan anders, vindt startup The Next Bid, dat vandaag een online biedingstool voor de huizenmarkt publiceerde, waar alle biedingen op het huis openbaar zijn en herhaaldelijk bieden mogelijk is.

Veiling een transparanter systeem voor huizenmarkt?

'Mensen bieden vaak te hoog'

Makelaar Madeleine van Rijn van Westrhenen Makelaardij is actief in Almere en herkent de nadelen van het gesloten biedingssysteem dat nu gebruikelijk is bij het verkopen van een huis. "Mensen gaan vaker te hoog bieden uit de angst om mis te grijpen." Dat ziet Van Rijn ook terug in de verkoopprijzen. "Soms zien we echt uitschieters, waarvan we denken, die bieden eigenlijk veel te veel. Maar het is marktwerking, zou je kunnen zeggen."

Reden voor deze makelaar om nu te experimenteren met het online biedingsysteem. Van Rijn stelt dat de grote transparantie van het systeem de belangrijkste motivatie is deze werkwijze uit te proberen. "Dit is een realtime-systeem, waarbij iedereen die belangstelling heeft kan kijken wat er wordt geboden. Ze kunnen ook opnieuw bieden, of juist onderbieden met goede voorwaarden erbij", aldus de makelaar.

Beter imago voor de makelaar

Mooie bonus vindt Van Rijn dat het imago van de makelaar er hopelijk wat van verbetert. "Bij een gesloten systeem moet de consument maar vertrouwen dat je de waarheid vertelt", zegt Van Rijn.

De transparantie en volledige openheid ziet ook Sophie Bremers als voordelen van een veilingsysteem. Bremers is veilingmeester bij Christie's in Amsterdam en kent dit biedingsysteem als geen ander. Waar bij kunstveilingen het opbieden soms tot hoge verkoopprijzen kan leiden, verwacht de veilingmeester dat niet in de huizenmarkt. "Ik denk dat dit over hele andere bedragen gaat. Hier weet je wat je wilt uitgeven en wat je limiet is. Bij kunst is het anders, dat is een luxury good. Daar speelt misschien wat meer emotie bij en dan ga je toch meer bieden."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie