Binnenland
NOS

Muziek, sport, natuur en eten: vier redenen waarom we de Britten gaan missen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek, sport, natuur en eten: vier redenen waarom we de Britten gaan missen

Met de Brexit in zicht brengt Met het Oog op Morgen alvast een ode aan Groot-Brittannië. Lieflijke landschappen, spannende sportwedstrijden, goede muziek en ja, ook het eten: dit gaan we missen aan de Britten.

Landschap

Wat voormalig correspondent Hieke Jippes de in Engeland geboren chef-kok Jean Beddington het meeste heimwee? De natuur in Engeland. "Ik ben dol op het Engelse landschap", zegt Beddington. "Ik vind het zo mooi, die kleine weggetjes. Dan ga je een bocht om en zie je overal schapen en lammetjes. Het is echt net een ansichtkaart."

Jippes herinnert zich haar eerste wandeltocht in Engeland nog als de dag van gister. "Ik was meteen verkocht. Ik stapte aan de overkant van mijn landweggetje het bos in en kwam daar in een prachtige omgeving. Het was voorjaar en het groen van de bomen kwam net uit. Wilde appelbloesem boog zich daaroverheen en daaronder zag ik een waas van blauw. Dat had ik nog nooit gezien", zegt Jippes. "Het waren de befaamde bluebells."

Muziek

De Britten brachten ons natuurlijk The Beatles, maar ook Joy Division, The Smiths, Oasis en Bloc Party. Wat de Britse muziekcultuur nog het meest bijzonder maakt volgens dj en Anglofiel Paul Nederveen, is het hand in hand gaan van mainstreammuziek en counterculture. "Je komt het beide in de openbare ruimte tegen en dat is in Nederland heel anders. In Groot-Brittannië heb je de triple A hits zoals die van Adele, maar zijn ze ook trouw aan eigenwijsheid en counterculture," zegt Nederveen.

Als voorbeeld noemt hij de film Control over Joy Division. "Zoals je hier met hele gezinnen naar een Disney-film gaat, zitten daar hele families in de bios naar Joy Division te kijken. Dat vind ik echt fantastisch."

Sport

Wist je dat rugby uit voetbal is ontstaan? En voetbal weer uit cricket? We hebben dus veel sporten te danken aan de Britten, vertelt sportjournalist Tom van Hulsen. "En dan heb je nog de darts en de greyhound-races bijvoorbeeld."

Van Hulsen. "Het mooiste is de trots en passie die Britten uitstralen als het om sport gaat."

Toetjes

Groot-Brittannië is niet beroemd om zijn keuken. Toch kan je er een hoop lekkers bestellen, vindt chef-kok Jean Beddington. Vooral de toetjes doen het goed. "De puddings en de crumbles bijvoorbeeld. Die heb ik in mijn restaurant al veel op tafel gezet."

Ster advertentie
Ster advertentie