Binnenland
KRO-NCRV

Marcel Levi: meer dan 1.350 IC-bedden wel mogelijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel Levi: meer dan 1.350 IC-bedden wel mogelijk

Het is wel degelijk mogelijk om de komende maanden meer dan 1.350 IC-bedden te realiseren in Nederland. Dat zegt voormalig ziekenhuisdirecteur Marcel Levi bij in 1 op 1. Dat is opmerkelijk, aangezien de Nederlandse Zorgautoriteit dinsdag nog aangaf dat opschalen tot boven dat getal niet mogelijk is voor de ziekenhuizen.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zet al sinds medio 2020 in op een structurele opschaling van IC-bedden tot 1.700, maar werd eerder deze week dus op de vingers getikt door de nationale zorgwaakhond. Meer dan 1.350 bedden zit er gewoon niet in, luidde het antwoord.

Toch vindt de CDA-minister Marcel Levi aan zijn zijde. De voormalig directeur van zeventien Londense ziekenhuizen en het AMC denkt dat er best een creatieve oplossing mogelijk is. "Aan de apparatuur en de fysieke ruimte ligt het niet; die zaken hebben de ziekenhuizen goed op orde. Maar de bottleneck is het personeelstekort op de Intensive Care."

IC-personeel

Dat is een probleem, erkent Levi. "En ik weet ook dat je IC-personeel niet zomaar uit de grond kan stampen. Maar dat zou je kunnen oplossen door mensen die geen IC-verpleegkundigen zijn in te zetten", stelt de huidige directeur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. "Die kunnen de IC-verpleegkundigen die dan helpen."

Maar gaat dat niet ten koste van de kwaliteit? Dat is een risico dat je volgens Levi op dit moment geoorloofd kunt nemen. "In tijden van crisis moet je misschien toch gewoon een compromis sluiten op het gebied van kwaliteit", stelt hij. "Bovendien is het alternatief dat je mensen helemaal niet kunt opnemen en dat is pas een gebrek aan kwaliteit." Levi benadrukt zijn optimistische kijk op de zorg nogmaals: "In de zorg wordt áltijd een oplossing gevonden. Ook als er voor de duizendste keer een tandje bij moet worden gezet."

Lange termijn

Wel is er perspectief nodig voor de IC-medewerkers als het aan Levi ligt. Er moet op de lange termijn namelijk personeel bijkomen, terwijl er momenteel juist sprake is van een flinke uitstroom onder IC-personeel. Het vak moet volgens de internist daarom aantrekkelijker gemaakt worden. "Dat kan bijvoorbeeld door naar een model van een vierdaagse werkweek met tien werkuren per dag te gaan. Zo bespaar je één reisdag en moeten de kinderen een dag minder naar de opvang. Het is heel belangrijk om te faciliteren dat mensen hun werk en privé kunnen blijven combineren."

Op de schop

Levi zou de zorg best zelf op de schop willen nemen. De 57-jarige Amsterdammer flirtte al vaker met het ministerschap en ook nu weer eerlijk over zijn ambities tegenover Sven Kockelmann. "Soms jeuken mijn handen, dat wil ik best toegeven. Maar ik ben lid van de PvdA en die gaan hoogstwaarschijnlijk niet meeregeren." Of hij op persoonlijke titel in een kabinet zonder zijn partij zou willen gaan zitten? "Dat is een interessante gedachte. Ik zou Lilianne Ploumen eerst maar eens opbellen als mij dat gevraagd werd. Maar het blijft voor mij een zeer virtuele discussie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie