Meer aandacht nodig voor slaap in ziekenhuizen: 'Wordt te weinig aan gedacht'
- Nieuws
- Meer aandacht nodig voor slaap in ziekenhuizen: 'Wordt te weinig aan gedacht'
Nachtelijke controles, piepende apparaten en luidsnurkende mede-patiënten: er zijn veel dingen die je 's nachts wakker kunnen houden in het ziekenhuis. Een goede nachtrust is zeker niet gegarandeerd in het ziekenhuis, terwijl dat juist zo belangrijk is voor je herstel. Ziekenhuizen onderzoeken daarom nu wat er beter kan. Kristel Kasius is somnoloog (slaap-expert) en vertelt in Villa VdB hoe ze dit probleem aanpakken.
Video niet beschikbaar
Waarom slaapt iemand slecht?
Kasius ziet het zelf dagelijks bij haar patiënten in het OLVG-ziekenhuis: "We doen slaaponderzoek voor mensen die slecht slapen of problemen hebben met de ademhaling in de nacht." Maar vaak wordt er niet verder gekeken dan een snelle oplossing, zoals een slaappil. Ze vindt dit problematisch. "Dat is helaas vaak de reflex bij de verpleegkundige en de arts. Maar je moet eigenlijk vragen: waarom slaapt iemand slecht? Heeft diegene pijn, maakt hij zich zorgen, of maken wij als zorgverleners misschien te veel geluid?"
Ander bed en kussen
Veel patiënten ervaren problemen met de omgeving waarin ze moeten slapen. "Mensen slapen sowieso al slechter als ze in een andere omgeving zijn. Ook het ziekenhuisbed zelf, vaak met synthetische materialen en een ander matras dan thuis, kan een obstakel zijn", zegt Kasius. Daarnaast blijven de nachtrondes en apparatuur veel patiënten wakker houden. "Soms moeten we mensen echt actief wakker maken voor controles. Dat zou minder kunnen, denk ik, zodat het herstel door middel van slaap beter gaat."
Geluidsoverlast op de Intensive Care
Ashley de Bie, intensivist op de IC in het Catharina Ziekenhuis, vertelt over de impact van de geluiden: "Patiënten slapen vaak slecht door alarmen en personeel dat op de kamer komt. Het geluid is te vergelijken met dat van een drukke straat." Volgens De Bruin is er ruimte voor verbetering: "We kunnen de alarmen zachter maken of veranderen. Zo hoeft de hele gang niet wakker te worden, maar krijgt alleen degene bij wie het bericht moet aankomen een signaal."
Kasius beaamt dit: "Dat geldt zeker voor de IC-afdelingen, maar ook op de verpleegafdelingen. Het kan echt anders." Ze stelt voor dat alarmen bijvoorbeeld naar de telefoon van de verpleegkundige gestuurd worden in plaats van dat het hele ziekenhuis moet meeluisteren.
Slaap is in ziekenhuizen vaak bijzaak
Volgens Kasius wordt er in ziekenhuizen nog te weinig aandacht aan slaap gegeven. "We zijn druk met alle zorgtaken, maar slaap blijft bijzaak. Net zoals dat ook vaak voor gezonde mensen geldt. Voeding en beweging zijn belangrijk, maar aan slaap wordt vaak minder gedacht."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.