Binnenland
AVROTROS

De jonge doctor: "6000 tot 12000 doden voorkomen door vaccinatie"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De jonge doctor: "6000 tot 12000 doden voorkomen door vaccinatie"

Maarten van der Wijhe promoveert deze week aan de Rijksuniversiteit Groningen op het succes van onze Rijksvaccinatieprogramma’s. Hoeveel doden zijn er voorkomen door dit inenten en wat was er gebeurd als we deze programma’s niet hadden gehad?

Vanaf de jaren ’50 van vorige eeuw hebben wij in Nederland verschillende vaccinatieprogramma’s tegen ziektes zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, bof en rubella gehad. Het is logisch om te denken dat deze ervoor gezorgd hebben dat zieken en doden voorkomen zijn. Maar hoe succesvol vaccineren daadwerkelijk echt, is moeilijk om te zeggen. Want antwoord geven op een ‘wat als’-vraag blijft lastig.

Om dit toch te kunnen meten heeft jonge doctor Maarten van Wijhe voor zijn promotie onderzocht wat zou er gebeurd zijn als er nooit begonnen was met vaccineren. Met de hulp een grote hoeveelheid gegevens over sterfte, ziektegevallen en kosten voor de overheid heeft hij via statische analyse berekend hoe de ziektes zich zonder het rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld zou hebben. Door de resultaten uit deze berekeningen naast de daadwerkelijke cijfers te leggen kan van Wijhe de conclusie trekken dat er 6000 tot 12000 doden voorkomen zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie