Binnenland
BNNVARA

Grip op migratie, kan dat wel?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grip op migratie, kan dat wel?

Acht jongerenafdelingen van grote partijen zijn bij Vroeg! in debat gegaan over zeven verkiezingsthema’s. In Vroeg! Bespreekt David Breebaart hoe partijen proberen om grip te krijgen op migratie met socioloog, geograaf en internationaal toonaangevend migratieonderzoeker Hein de Haas.

Vroeg! De Jonge stem migratiedebat

Het vorige kabinet is over het thema migratie gevallen en ook deze verkiezingen is het weer een hot topic. De meeste politieke partijen willen meer grip op migratie, maar terwijl partijen grootse plannen presenteren, waarschuwt de Haas in Vroeg! voor de kloof tussen de harde praat van politici en de realiteit.

Een ander debat over migratie

In 2022 kwamen er maar liefst 400.000 mensen naar Nederland. Migratieonderzoeker Hein de Haas legt uit dat dit aantal zo hoog is vanwege de groep Oekraïners en de post-corona arbeidskrapte. Sommige partijen willen migratie inperken door het instellen van Quota.

Pieter Omtzigt pleit voor een jaarlijks maximum van 50.000 mensen, Caroline van der Plas streeft naar een limiet van maximaal 15.000 migranten per jaar en De PVV en JA21 willen een volledige asielstop. De Haas legt uit dat het aantal 50.000 overeenkomt met het langjarig gemiddelde. In de praktijk is een quotum of asielstop volgens hem echter niet mogelijk, omdat we aan staatsrechtelijke plichten zijn gebonden en migratie niet is te sturen. “Migratie is geen kraan die je open en dicht kan draaien”, aldus de Haas.

Hoewel het in de campagnes vaak gaat over asielmigranten, vormt deze groep slechts zo’n 11% van de totale migratie. Volgens de Haas is er in het politieke debat te weinig aandacht voor het feit dat toenemende arbeidskrapte heeft geleid tot toenemende migratie, waarvan ongeveer twee derde uit andere Europese landen komt. Volgens hem is een rijk land als Nederland met een open markteconomie per definitie een migratieland. “Als je echt minder migratie wil, moet je de economie ten gronde richten”, zegt de Haas.

Studiemigratie en verengelsing

40% van de eerstejaars studenten op de universiteit komt uit buitenland en daar willen veel partijen iets aan veranderen. Volgens Alexander Hendriks van BBB Jong is de studiemigratie naar Nederland uit de hand gelopen en is het een probleem “dat universiteiten verengelsen waardoor ze de aansluiting met de Nederlandse samenleving rap aan het verliezen zijn.”

Hein de Haas voegt daaraantoe dat het zinnig is om in de context van migratie een debat te voeren over hoe we willen dat ons onderwijs eruitziet als we de instroom willen beperken. Zomaar internationale studenten weren is namelijk niet toegestaan volgens Europese regelgeving.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

NPO Radio 1 besteedt uitgebreid aandacht aan de strijd om de zetels. Naast de debatten van NOS en EenVandaag bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag het DIDD Verkiezingscafé waarin politici vragen uit het publiek beantwoorden.

Alles over de verkiezingen bij NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie