Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Armoede en bestaanszekerheid: 'De energietoeslag is een pleister'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoede en bestaanszekerheid: 'De energietoeslag is een pleister'

Acht jongerenafdelingen van grote partijen zijn bij Vroeg! in debat gegaan over zeven verkiezingsthema’s. Stephan Komduur bespreekt de politieke plannen over het thema armoede en bestaanszekerheid met lector armoede Interventies van Hogeschool Amsterdam, Anna Custers, en armoede- en schuldenexpert Stella de Swart.

Maar liefst 68 procent van de jongeren heeft te maken met geldzorgen en heeft het gevoel dat zij hierdoor minder goed kunnen meedoen in de samenleving. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland onder meer dan 1000 jongeren. Daarnaast leidt het ook tot een gevoel van uitsluiting, isolement, eenzaamheid en mentale problemen.

Jongeren met schulden

Tijdens de verkiezingen behoort bestaanszekerheid tot een begrip dat het meest gebruikt is tijdens de campagne. Volgens schuldenexpert De Swart rust er een grote verantwoordelijkheid voor Den Haag. "In principe is armoede op te lossen. Alleen is het een politieke keuze dat het niet opgelost wordt."

Een voorbeeld is dat er over het algemeen minder gebruik wordt gemaakt van leningen, maar juist bij jongeren is er een flinke toename bij betalingsachterstanden op leningen, volgens het Bureau Kredietregistratie (BKR). "Betalingsachterstanden blijven je achtervolgen. Dat kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld niet meer je telefoonabonnement kan betalen of je zorgverzekering. Dat kan van kwaad tot erger gaan. Het opbouwen van je leven begint met een achterstand", aldus Custers.

Toeslagen

De energietoeslag is een vergoeding voor mensen met een laag inkomen. De toeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de energierekening. Alleen konden veel jongeren en studenten niet in aanmerking komen. Door een rechtszaak die werd aangespannen door de studenten, kon dat uiteindelijk wel.

Daarnaast is ook vaak de vraag of een eenmalige uitkering gewoon een tijdelijke oplossing is. "Ik denk dat het een pleister is. Er moet meer geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld isoleren, waardoor de rekening niet hoog wordt", zegt de Swart.

Vroeg!

Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met Vroeg! In dit NPO Radio 1-programma verdiept Stephan Komduur zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie