Binnenland
AVROTROS

'Carnaval gaat hoe dan ook door'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Carnaval gaat hoe dan ook door'

Kan carnaval komend jaar wél of niet doorgaan? De organisatie in Oeteldonk - Den Bosch - trok deze week de stekker uit de officiële opening van het carnavalsseizoen op de 11e van de 11e. En ook in Kruikenstad - Tilburg - pakken ze ‘t anders aan. In Stax&Toine lichtten de Carnavalsstichting Tilburg en de Oeteldonksche Club van 1882 hun plannen toe, want: corona of geen corona, er worden plannen gesmeed.

Video niet beschikbaar

"Normaal staan er op duizenden mensen op de parade", vertelt Rinske van Kasteren over 11 november, de persminister van de Oeteldonksche Club van 1882. "Om elf over elf is dan de openingsceremonie met al die mensen die er weer zin in hebben."

Hoe moet het nu?

Vanwege corona kunnen er nu niet zoveel mensen bij elkaar komen, daarom is er besloten het openingsevenement niet te organiseren. Een livestream is een doekje voor het bloeden. Van Kasteren: "Je voelde het natuurlijk wel aankomen, we hebben steeds gedacht aan allerlei scenario’s. Dit doet pijn en de keuze is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk." De Bossche horeca is nog in overleg met de gemeente over elf november.

"Carnaval is net als Kerst of Pasen, het gaat hoe dan ook door", zegt ook Patrick Dewez, bestuursvoorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg. Ook hij zet in op livestreams, te beginnen met de bekendmaking van de prins op d’n elfde van d’n elfde, vanuit theater 013. "Daar mogen wel een paar honderd mensen in nu, en anderen kunnen dan vanuit een café, buurthuis of de woonkamer de ceremonie volgen. Dat is de basis. Afhankelijk van de coronaregels kunnen we kijken wat er kunnen opschalen."

Livestream is niet hetzelfde

Beide erkennen dat het ver weg blijft van het echte carnavalsgevoel. "Je wilt elkaar ontmoeten en samenkomen, en juist dat kan niet in deze tijd", zegt Van Kasteren. "Carnaval gaat om verbroedering en ik snap wel dat je dat echte gevoel niet krijgt van een livestream. Maar wij moeten er alles aan doen om het traditionele feest en het gevoel wel bij de mensen thuis te brengen", aldus Dewez.

Het is nog te vroeg om een beslissing te nemen over carnaval in februari, zegt Van Kasteren: "We willen afwachten hoe de regels zich ontwikkelen en bekijken ook wat er wél kan." En dus wordt er in Den Bosch wel aan wagens gebouwd voor de optocht.

Stax&Tone

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie