Binnenland
AVROTROS

Miljoenen liters afvalwater van olieproductie gaan per dag de grond: 'Heel Twente is er klaar mee'

  1. Nieuwschevron right
  2. Miljoenen liters afvalwater van olieproductie gaan per dag de grond: 'Heel Twente is er klaar mee'

Iedere dag gaan miljoenen liters van afvalwater wat vrijkomt bij olieproductie de grond in bij Twente. Bewoners maken zich grote zorgen en vertrouwen de metingen niet. En ze zijn niet de enige: ook in de Tweede Kamer willen politici een einde maken aan het project.

Video niet beschikbaar

Freddy Mensink is als voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente al jaren bezig om aandacht te vragen voor het probleem. "Eigenlijk al sinds 2015, toen er een lek ontstond in een pijp richting Twente."

Dat lek ontstond door een oude pijp met kleine gaatjes erin, net over de grens in Duitsland. Dat lek bleek er al veel langer te zijn en had honderden miljoenen liters afvalwater dicht bij het oppervlak onopgemerkt geloosd.

Diepte van het water

En Mensink vermoedt dat dit ook in Twente kan gebeuren, waar de NAM controles houdt. "Het zijn hier ook oude gasbuizen waar het afvalwater doorheen gaat. Die zijn wat ons betreft niet geschikt." Bovendien zijn beloftes tot nu toe volgens hem niet geheel nagekomen. "De NAM beweert bijvoorbeeld dat het water op drie kilometer diepte terecht zou komen, maar dat is maar één kilometer. En we weten niet wat het in de toekomst gaat doen."

En dat de NAM ook verantwoordelijk is voor de controles, vindt hij een vreemde keuze. "Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Niemand wil dat het water omhoog komt. Maar de NAM speelt een gevaarlijke roulette. Heel Twente is daar klaar mee."

Motie

In de Tweede Kamer vindt Mensink tegenwoordig gehoor bij Pieter Omtzigt en Suzanne Kröger van Groenlinks. Zij dienen binnenkort een motie in om het project te eindigen. Kröger: "De NAM heeft lang geleden een vergunning gekregen voor die afvalwaterinjecties. Maar in deze tijd kan een proces waarbij je olie wint en giftige afvalstoffen in de grond stopt echt niet meer."

Ze wil dat er gekeken wordt naar alternatieven, ook als die meer kosten. "We kunnen toch niet omdat het niet rendabel is voor Shell en Exxon ons gebied vervuilen." En in de tussentijd moet wat haar betreft gestopt worden met het afvalwater in Twente. "Je moet geen dingen doen waarvan je de gevolgen niet kan overzien. Waar het ons om gaat is dat niet gedurende het onderzoek doorgegaan wordt met het dumpen van dit spul."

Daarvoor heeft ze een Kamermeerderheid nodig. Maar daar heeft Mensink nog weinig vertrouwen in. "Ik hoorde al Agnes Mulder (Tweede Kamer-lid van CDA, red.) oproepen tot een onderzoek. Maar er is al zoveel onderzoek gedaan. Het is pappen en nathouden. Ondertussen wordt Twente in de kou gezet."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie