Binnenland

Slaapexpert Norbert Kleijn: 'Slapen is niks doen en daar zijn we slecht in'

foto: Omroep Zwartfoto: Omroep Zwart
  1. Nieuwschevron right
  2. Slaapexpert Norbert Kleijn: 'Slapen is niks doen en daar zijn we slecht in'

Norbert Kleijn is een ondernemer en slaapexpert. Hij heeft de eerste slaapschool in Nederland opgericht: Culture of Sleep. Zijn doel is om van iedereen een slaapexpert te maken door wetenschappelijke kennis te vertalen naar praktische oplossingen.

Goede slaap is af en toe slecht slapen

"Een slaapexpert is iemand die heel veel kennis heeft over slaap, slapeloosheid en verschillende slaaptherapieën", zegt Norbert Kleijn. Voor Kleijn is het zijn van een slaapexpert niet zomaar via een droom tot hem gekomen. Integendeel, hij heeft vijftien jaar lang geworsteld met ernstige slapeloosheid.

Kleijn: "Met ondernemen erbij kreeg ik een steeds drukker leven. Hierdoor zette ik mezelf onder druk om echt goede nachten te slapen. Als gevolg kwam ik in een negatieve spiraal terecht. Ik was teveel bezig met slaap waardoor ik juist een stress creëerde die mij wakker hield. Vervolgens heb ik te lang gewacht met het zoeken naar hulp, maar toen ik eenmaal ging zoeken kon ik geen goede hulp vinden."

Kleijns persoonlijke zoektocht naar een goede nachtrust heeft hem veel inzichten gegeven. Zo kijkt hij nu anders naar de betekenis van een 'goede slaap'. "Het is belangrijk om je te beseffen dat niemand elke nacht goed slaapt. Als je overdag niet belemmerd wordt door vermoeidheid dan heb je goed geslapen", zegt hij.

Slapen alsof het niks is

Als het aan Kleijn ligt zouden leerlingen op hun eigen tijd naar school mogen komen. "Tieners hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Sterker nog, voor hun bioritme is het natuurlijk om iets later naar bed te gaan en iets later op te staan." Oftewel, verwachten dat tieners zo vroeg al op school zijn verminderd de cognitieve vermogens en doet weinig goeds voor de leerprestaties.

Deze persoonlijke kijk naar slaap is de basis van Kleijns slaappraktijk Culture of Sleep. Hoe ziet een gesprek over slaap er bij hen uit?

Kleijn: "We gaan kijken naar het slaapritme, maar we gaan vooral bezig met de gedachtes die iemand heeft over slaap. Gedachtes hebben namelijk enorm veel invloed: hoe meer stress over het moeten hebben van een goede nachtrust, hoe meer slapeloosheid."

Toch geeft iedereen om een goede nachtrust. "Bij Culture of Sleep leren mensen juist dat slaap iets is wat je niet kan controleren. Over het algemeen kan je slapen niet doen, je moet gewoon gaan liggen en afwachten. Slaap is letterlijk niks doen en daar zijn we heel slecht in, omdat we op heel veel aspecten van ons leven wel invloed hebben of invloed willen hebben.

"Wat mij fascineert aan slaap is vooral het feit dat het zo belangrijk is voor onze gezondheid en ons functioneren. Maar eigenlijk leren we er helemaal niks over op school of in onze jeugd. Dus we hebben eigenlijk niet de tools om ermee om te gaan als slaap slecht gaat. Dat fascineert mij heel erg en daarin hoop ik ook iets te veranderen."

De Nacht is ZWART

De Nacht is Zwart

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 3.00 en 6.00 neemt 'De Nacht is Zwart' echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie