Binnenland
NOS

Onderzoek naar mogelijke discriminatie bij de Raad voor de Kinderbescherming

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar mogelijke discriminatie bij de Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming laat onderzoeken of er sprake is van discriminatie bij hun werk. De adviezen aan gezinnen worden onder de loep genomen, maar ook de ervaringen van medewerkers op de werkvloer.

Onderzoek naar mogelijke discriminatie bij de Raad voor de Kinderbescherming

"Er zijn geen aanwijzingen dat er wordt gediscrimineerd", vertelt Iwan Bean, interim-directeur van de Raad voor de Kinderbescherming, in het NOS Radio 1 Journaal. Ondanks dat er geen signalen zijn wil de raad toch dat er een onderzoek komt. "Als je kijkt naar de jeugdigen en gezinnen die wij zien. Ja, dat zijn vaak kwetsbare gezinnen en jeugdigen en wij willen gewoon zeker stellen dat er geen sprake is van bevooroordeeldheid in ons werk. We vinden het van belang om proactief dat te onderzoeken."

Aanleiding

Door situaties als de toeslagenaffaire is de raad na gaan denken over haar eigen rol, vertelt Bean. "Het heeft er onder meer ook gemaakt dat rijksbreed de onderwerpen discriminatie en inclusiviteit hoog op de agenda staan. We hebben het ook in onze directie besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat het goed is om ook onze dienstverlening op dit vlak onder de loep te nemen. Het past in onze ogen bij goed bestuur", zegt hij. "We hebben geen incident nodig om kwetsbaar naar onszelf te kijken. Dat is ook wat de maatschappij van ons verwacht."

Onderzoek

Het onderzoek gaat zo’n negen maanden duren, Bean verwacht niet dat er incidenten naar voren zullen komen. "Maar mocht er aanleiding voor zijn, dan zullen we daar gewoon actief van leren en daar waar het aan de orde is een maatregel tegen nemen."

Jeugdprofessionals

Naast het onderzoek wil de Raad voor de Kinderbescherming ook werknemers aantrekken met een migratieachtergrond. "Wat we zien is dat zo'n 40% van de kinderen eb gezinnen die wij zien en spreken, leeft op of onder de armoedegrens. Een groot deel heeft een andere achtergrond, een migratieachtergrond."

Door jeugdprofessionals met een migratiezorg aan te nemen zou de raad makkelijker verbinding kunnen maken met deze gezinnen. "Daarbij helpt het als wij onze medewerkers ook wat meer ontwikkelen in onder meer interculturele pedagogiek. Dat we dus kennis hebben de opvoedingskaders van gezinnen met een andere achtergrond."

RJN kinderbescherming

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie