Binnenland
NOS

Schrijver Marcel Möring blikt terug op zijn 4 mei-voordracht

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Marcel Möring blikt terug op zijn 4 mei-voordracht

Schrijver Marcel Möring sprak gisteren de 4 mei-voordracht uit in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In NOS Met het Oog op Morgen lichtte hij zijn toespraak verder toe.

Möring sprak in zijn voordracht over een razzia in Assen in oktober 1942. Vijfhonderd Joden werden toen weggevoerd. De schrijver vertelt waarom hij specifiek dit voorbeeld over de Drentse hoofdstad gebruikte. "Ten eerste ben ik daar opgegroeid, het is zeg maar mijn spirituele thuisland."

Maar er was nog een reden om deze gebeurtenis aan te halen in zijn toespraak over de Jodenvervolging. "Als je zoiets aanschouwelijk wil maken, heeft het niet veel zin om te spreken over grote aantallen of abstracte begrippen. Dan kun je beter spreken over iets dat in een plaats als Assen heeft plaatsgevonden."

Individualisme

Niemand greep in bij de razzia in Assen, zoals vaak gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. "Dat is een van de dingen waar we over moeten nadenken. Als we een samenleving willen zijn, dan moeten we er ook voor elkaar zijn op momenten waarop de ander onrecht wordt aangedaan."

Tegenwoordig is alles erg geïndividualiseerd, zegt Möring. "Iedereen zorgt voor zichzelf, dat is ons aangeleerd." De schrijver vertelt dat we in een tijd leven met veel verschillende meningen, die vaak loodrecht tegenover elkaar staan. "Dat maakt het heel moeilijk om op een gewone manier met elkaar om te gaan."

Marcel Moring

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie