Binnenland
NOS

'Elke keer dat er verkiezingen zijn, raakt Kenia verdeeld'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elke keer dat er verkiezingen zijn, raakt Kenia verdeeld'

In het bitter verdeelde Kenia zijn de presidentsverkiezingen op een chaotische manier begonnen. De verkiezingen worden opnieuw gehouden nadat de vorige verkiezingen geannuleerd werden. Waar er gestemd wordt, is de opkomst veel lager dan in augustus.

Oppositieleider Odinga, die in augustus verloor van zittend president Kenyatta, boycot de verkiezingen omdat er niets is veranderd aan het verkiezingsproces. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen de confrontatie met de politie uit de weg te gaan, maar uit het westen van het land komen berichten over rellen en brandende barricades. Ook in de arme wijken van Nairobi is het onrustig.

Schoten

In het westelijk gelegen Kisumu schoot de politie in de lucht om betogers uiteen te jagen. In die stad, waar Odinga zijn machtsbasis heeft, zijn vrijwel geen stembureaus opengegaan.

Tien jaar geleden kwamen in de nasleep van de verkiezingen, toen de uitslag ook betwist werd, in Kenia meer dan 1200 mensen om. "Je zag het land toen echt ontrafelen", vertelt correspondent Koert Lindijer. Kenianen vrezen dat dat na vandaag weer gebeurt.

'Xenofobie is gestegen tot een kookpunt'

Stammen

"Elke keer dat er verkiezingen zijn, raakt het land verdeeld. Politici hebben niet veel te verkopen aan hun aanhangers dus appelleren ze aan de stamafkomst van hun achterban. Ze zeggen: laat je land niet inpikken door een andere stam."

Lindijer ziet de verdeeldheid ook onder zijn Keniaanse vrienden groeien. "Ze vloeken op de politieke klasse die dit land de afgrond induwt, maar toch zie je dat ze hun stam steunen wanneer politici daar over beginnen."

Onder stammen neemt de xenofobie toe en angst, vertelt hij. "De manier waarop gesproken wordt over andere stammen, Kenianen elkaar bespotten, dat maakt mensen angstig."

Ster advertentie
Ster advertentie