Binnenland

Deze Dag Toen: Eddy Treijtel schopt meeuw uit de lucht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eddy Treijtel schopt meeuw uit de lucht

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 15 november 1970, schiet Feyenoord-keeper Eddy Treijtel een meeuw uit de lucht.

Wie aan Eddy Treijtel denkt, denkt aan de meeuw die hij uit de lucht schopte. De keeper speelde met Feyenoord tegen Sparta. In de 63ste minuut schoot hij de bal heel hard de lucht in, precies op een meeuw die op dat moment voorbij vloog.

De vogel overleefde het niet. Sparta-aanvoerder Hans Eijkenbroek pakte het beestje bij een vleugel en gooide hem over de zijlijn.

Na zijn fatale ongeluk werd de meeuw opgezet ter herinnering aan het opmerkelijke moment. Waar het beestje nu is, blijft onduidelijk: zowel Sparta als Feyenoord beweren dat het bewuste dier in hun clubmuseum staat. Volgens Treijtel zelf staat het opgezette exemplaar in het Feyenoord-museum.

Het Natuurhistorisch Museum oordeelt anders: volgens Sparta heeft het museum de echtheid van het Sparta-exemplaar bevestigd na de constatering dat de Feyenoord-meeuw van een soort is die alleen in het voorjaar in Nederland rondvliegt.

En de wedstrijd? Die eindigde in gelijkspel (1-1).

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie