Binnenland
AVROTROS

Definitief einde van de zomertijd in zicht?

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Definitief einde van de zomertijd in zicht?

Goed nieuws voor mensen met een lastig te veranderen bioritme. Er wordt al jaren over gesproken, maar in december gaat het Europarlement toch echt stemmen over het afschaffen van de zomertijd. De kans is zeer groot dat het parlement er vanaf wil, is de inschatting. Dan is de Europese Commissie aan bod om dit uit te voeren. Dat betekent dat we waarschijnlijk over twee jaar af zijn van dat halfjaarlijkse klokverzet-ritueel.

In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen van het verzetten van de klok onderzocht. De gedachte achter zomertijd is dat je zo zou kunnen bezuinigen op verlichting. Maar het energiebesparende effect is omstreden: de beoogde energiebesparing zou volgens deze werkgroep niet worden bereikt, meldt RTL Nieuws.

De maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten van de klok raamt de Duitse hoogleraar Till Roenneberg alleen al voor Duitsland op 60 miljard euro per jaar. Hij bestudeert al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen. Het geld gaat verloren door onder andere verminderde productiviteit van werknemers.

Woensdag houdt de leider van de EU-werkgroep een persconferentie met nadere toelichting.

Reacties online zijn verdeeld. Waar sommigen het heerlijk vinden om nooit meer de klok te hoeven verzetten, is bij anderen de liefde voor lange zomeravonden doorslaggevend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie