Binnenland
KRO-NCRV

'Brede brugklas vraagt een behoorlijke investering van mij als docent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brede brugklas vraagt een behoorlijke investering van mij als docent'

"Ik ben voorstander om leerlingen meer tijd te geven om zich te ontwikkelen, maar dat vraagt een behoorlijke investering van mij als docent." Dat is de reactie van vmbo-docent Ismail Aghzanay op het advies van de Onderwijsraad bij Spraakmakers.

De Onderwijsraad wil dat het schooladvies in groep 8 verdwijnt en dat alle kinderen in een brede brugklas van drie jaar komen. Dit zou de kansenongelijkheid in het onderwijs moeten worden voorkomen.

Zuinig op docenten

Aghzanay is docent Engels en werd in 2028 verkozen tot Docent van het Jaar. Hij vertelt dat hij nu al te maken heeft met twee of drie verschillende niveau’s in één klas. Bij een brede brugklas zou hij met nog meer niveaus moeten werken. "Dan werk je met verschillende methodes door elkaar en dat is een behoorlijke investering van docenten. Ik denk dat het wel mogelijk is, maar het wordt niet gemakkelijk."

Hij denkt wel dat het bijdraagt aan meer gelijken kansen, maar het moet niet ten koste gaan van de docenten. Door het lerarentekort hebben zij het al zwaar. "We moeten ervoor waken dat docenten opraken."

Lerarentekort

Thijs Rovers is leerkracht in groep zeven van de basisschool. Hij denkt dat als we de kansongelijkheid écht willen aanpakken, we niet moeten beginnen met een brede brugklas. "Dan moet je gewoon zorgen voor goed onderwijs."

Goed onderwijs begint volgens hem in de eerste plaats bij het aanpakken van het lerarentekort. Op de scholen waar veel leerlingen zitten met sociaaleconomische achterstand, is het lerarentekort het grootst. Volgens hem moet dat eerst opgelost worden voordat je start met een grote stelselwijziging. "Dat verhoogt de druk op de weinige leraren die er nog zijn."

Twee jaar brugklas

Op de school van conrector Arnoud Lansdaal verlengen ze volgend jaar de brugklas met één jaar. "De motivatie is eigenlijk corona. Leerlingen hebben flink wat onderwijsuren gemist, dus we willen ze extra tijd geven om zich te ontwikkelen door een tweede brugjaar aan te bieden."

In het verleden bood zijn school alle niveaus door elkaar aan in de brugklas, maar daar zijn ze van teruggekomen. "We zagen dat de verschillen toch te veel uiteen liepen. De kinderen aan de bovenkant werden afgeremd door de leerlingen die meer tijd nodig hadden."

Dakpan-klas

Het beste zou volgens hem zijn om wél verschillende niveaus aan te bieden in een tweejarige burgklas, maar dit te berken tot mavo/havo of havo/vwo. Deze dakpan-klassen krijgen bij Lansdaal volgend jaar een extra jaar om zich te ontwikkelen.

Stand.nl: Een brede brugklas van drie jaar is een goed idee

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie