Binnenland

'Het prijsplafond maakt het gas alleen maar duurder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het prijsplafond maakt het gas alleen maar duurder'

Het zal u niet ontgaan zijn, ter compensatie voor de hoge energieprijzen komt het kabinet met maatregelen, waaronder een prijsplafond. Dr. Jasper Lukkezen, universitair docent macro-economie aan de school of Economics van de Universiteit Utrecht, hoofdredacteur van economenvakblad ESB en columnist bij Het Financieele Dagblad twijfelt of dit plan wel het gewenste effect heeft.

'Het prijsplafond laat de marktprijs van energie stijgen'

Per 1 januari 2023 betaalt u maximaal €1,45 per m3 gas (tot 1200 m3) en €0,40 per kilowattuur stroom (tot 2900 kWh), ongeacht de marktprijs. Volgens dr. Jasper Lukkezen zorgt het prijsplafond er voor dat de prikkel om minder energie te gebruiken daalt en dus de vraag naar gas en stroom stijgt: "Deze stijging van de vraag, in combinatie met het gebrek aan prijsconcurrentie tussen energiebedrijven, gaat tot gevolg hebben dat de overheid zichzelf in de voet schiet."

Lukkezen wijst erop dat het kabinet vooraf heel moeilijk kan inschatten hoeveel geld deze maatregel gaat kosten omdat het kabinet het verschil tussen de marktprijs en het prijsplafond zal moeten bijbetalen. De schatting is dat dit zal neerkomen op een subsidie ter hoogte van veertig miljard euro. Maar hoeveel de marktprijs zal stijgen blijft onduidelijk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie