Binnenland

Hoe #MeToo de verhouding tussen mannen en vrouwen veranderde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe #MeToo de verhouding tussen mannen en vrouwen veranderde

#MeToo is na 2017 misschien wel de bekendste hashtag ooit. Sinds oktober delen vrouwen massaal hun verhaal over seksuele intimidatie en geweld door, vaak machtige, mannen. Wat heeft #MeToo veranderd aan de verhouding tussen mannen en vrouwen? Debby Gerritsen, hoofdredacteur van VIVA, en Erik Noomen, voormalig hoofdredacteur van de Nieuwe Revu en eindredacteur bij RTL Late Night, bespreken het in Het Geluid van 2017.

Debby Gerritsen is blij dat de #MeToo-discussie het gesprek over misbruik heeft aangewakkerd. "Ik zie #MeToo als een beweging van vrouwen die eindelijk opstaan en zeggen: 'dit pikken we niet meer'." Ook bij vrouwen onderling is misbruik nog steeds een taboe, volgens Gerritsen. "Ik heb zelf misbruik meegemaakt en toen ik daar aan de redactietafel over begon, werd het heel stil."

Glijdende schaal

Ook Erik Noomen is blij dat vrouwen steeds vaker hun ervaringen deelden, en het zette hem er verder over aan het denken. "Je vraagt je toch af: heb ik wel eens iets te lang mijn hand op iemands schouder gehouden? Die kleine dingen kunnen toch als heel heftig ervaren worden." Toch vond Noomen dat de discussie soms ook iets verder ging dan nodig was. "Het begon met machtsmisbruik in Hollywood, maar uiteindelijk zag ik zelfs een verontschuldiging van een jongen die vond dat hij misschien iets te dichtbij een meisje had gedanst. Daarmee ging de discussie de richting op van een glijdende schaal."

Debby Gerritsen zag dit ook gebeuren, maar vindt dat daardoor de ervaring van slachtoffers niet mag worden afgezwakt. "Ik geloof dat, in de meeste gevallen, vrouwen niet zomaar iets verzinnen."

Aangifte

"Het geloven van een slachtoffer is in Nederland nog altijd een lastige zaak. Dat is echt verschrikkelijk," vertelt Gerritsen. Dat ervoer zij dit toen ze slachtoffer werd van verkrachting. Het werd haar afgeraden aangifte te doen, omdat het waarschijnlijk lastig zou worden het misbruik te bewijzen. "Alle bewijslast is na een paar weken weg. Ook moet je het hele proces na aangifte opnieuw meemaken. Dat kon ik op dat moment psychisch niet aan."

Volgens Erik Noomen moeten er door #MeToo wel echt dingen gaan veranderen met betrekking tot het doen van aangifte tegen misbruikers. "Ik hoop dat er stappen gezet worden en dat er wetgeving komt." Volgens Noomen moet #MeToo dan ook geen voorbeeld van 'slacktivism' worden. "We kunnen wel allemaal hashtags de wereld in gooien, maar het gaat er om wat er in de praktijk gebeurt."

Debby Gerritsen en Erik Noomen over #MeToo

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie