Binnenland
KRO-NCRV

Grapperhaus-soap duurt voort: 'Ook een publiek figuur heeft zijn privacy'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grapperhaus-soap duurt voort: 'Ook een publiek figuur heeft zijn privacy'

Al wil het kabinet nog zo graag verder met het aanpakken van de coronacrisis, de Grapperhaus-soap is nog niet afgelopen: SBS Shownieuws publiceerde dinsdag wéér belastend beeldmateriaal van de bruiloft van de minister van Justitie en Veiligheid. Human-hoofdredacteur Marc Josten reageert in het Mediaforum van Spraakmakers op de kwestie: "Het is echt onderbelicht dat de foto's illegaal en zonder toestemming genomen zijn."

Video niet beschikbaar

"Ik wil één ding in de discussie brengen", steekt de hoofdredacteur van Human van wal. "Journalisten horen op een nette manier en met nette methoden te werk gaan. Onderbelicht is dat deze foto's steeds door dezelfde fotograaf illegaal en zonder toestemming genomen zijn. Volgens Josten mag je alleen in acute noodgevallen de beroepscodes doorbreken. "Bijvoorbeeld als kerncentrales op ontploffen staan."

Privacy

"Ook een publiek figuur heeft recht op zijn privacy", vervolgt Josten zijn betoog. "Ik zou toch echt niet willen dat als ik ging trouwen dat er mensen in de bosjes staan om mijn huwelijk te fotograferen." Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire en National Geographic vertelt dat de fotograaf in kwestie Ferry de Kok is, "die heeft ook een strafbladje volgens mij. 'I shoot people' heet het bedrijf. Ik denk dat Showniews diep in de buidel heeft moeten tasten voor die foto's."

Video niet beschikbaar

Kantelberg zegt dat hij vindt dat "het doel de middelen heiligt". "Het is old school paparazzo werk, maar ik vind het schaamteloos dat Grapperhaus dat recht op privacy misbruikt om regels met voeten te treden. En dan vanuit zijn positie als minister van Justitie, want daar zit het hem in."

'Grote fout'

"Ik vind het ook een grote fout", zegt Josten. "Waar we gaan hier een politicus de maat nemen, op zich terecht, maar ik vind ook dat we als journalisten elkaar de maat moeten durven nemen. En ik vind dat we, enorme uitzonderingen buiten beschouwing gelaten, by the book moeten werken."

"Het gaat er niet om dat die foto's niet relevant zijn, die foto's zijn wél relevant. Maar ik kom op voor de privacy van mensen. Als je gaat trouwen, moet je dat kunnen doen in de zekerheid dat het een besloten feest is. Ik vind het heel ernstig. Ook dat we er ontzettend makkelijk overheen stappen hoe die foto's genomen zijn", aldus Josten.

'Het is ook maar een mens'

"De verbazing van Marc heb ik over hoe makkelijk wordt gezegd 'het is ook maar een mens'", reageert Kantelberg. Josten pareert vervolgens de opmerking van Kantelberg door te zeggen dat er vandaag een Kamerdebat is en dat er een maatschappelijk gesprek op gang is gekomen, zo makkelijk komt Grapperhaus er volgens Josten niet mee weg.

Josten neemt het laatste woord: "Grapperhaus wrijft in de vlek en doet dingen die hij niet moet doen. Klopt allemaal. Toch wil ik terug naar hoe het allemaal begonnen is. En daar blijf ik moeite mee houden."

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Marc Josten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie