Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waar zitten de slakken als het warm is?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar zitten de slakken als het warm is?

Vaak ligt je tuinpaadje vol met slakken, vooral na een flinke regenbui. Maar bij warm en droog weer zijn die beestjes ineens nergens te bekennen. Hoe komt dat eigenlijk? Nieuws en Co vroeg het aan slakkendeskundige Anthony van Peursen.

Slakken hebben heel veel vocht, vertelt Van Peursen, die voorzitter is van de Nederlandse Malacologische Vereniging. "Om te voorkomen dat ze uitdrogen, zoeken ze als het droog wordt een hoop takken of bladeren, of ze kruipen onder bloempotten of stenen."

Slaapzakje van slijm

In het Middellandse Zeegebied, waar het heel vaak warm en droog is, hebben slakken een wel heel inventieve oplossing gevonden: ze graven een gat in de grond en hullen zich daar in slijm, als een soort slijmerig slaapzakje.

De week van de kindervragen

Ook al hebben kinderen op dit moment vakantie, hun nieuwsgierigheid staat nooit uit. Een tijdje geleden konden kinderen hun eigen vragen opsturen aan Nieuws en Co. Deze week komt er elke dag eentje aan bod. Vandaag is Benthe (8) uit Almere aan de beurt, die zich afvraagt waarom je bij warm en droog weer nergens slakken ziet.

Met hun slijmerige lijf zijn slakken niet erg geliefd, maar volgens Van Peursen is dat echt onterecht. Slakken zijn heel nuttige beesten, want ze ruimen allerlei rommel op – van dode dieren tot hondenpoep.

Niet bij het huisje oppakken

Als je ze toch niet in je tuin wilt hebben, zegt Van Peursen, pak ze dan op en zet ze ergens uit in een natuurgebiedje. Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt. Gewoon bij het lijfje optillen dus, of eerst op een blaadje laten kruipen en dan oppakken.

Kindervragen: Waar zitten slakken als het warm is?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie