Binnenland

Nederlandse Zorgautoriteit schaalt crisisoverleg op

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Zorgautoriteit schaalt crisisoverleg op

Het gaat niet goed met de coronabesmettingen in Nederland. Ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder toe. De normale zorg komt hierdoor in het gedrang. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schaalt dan ook het crisisoverleg op met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten spreiding.

"Wij hebben in het voorjaar met de eerste golf regionale samenwerkingsverbanden opgezet, wij hebben die samenwerkingsverbanden in de zomer gevraagd om een plan op te stellen voor de tweede golf", vertelt Karina Raaijmakers, directeur bij de NZa, in het NOS Radio 1 Journaal.

De NZa vindt de huidige stijging in de cijfers ook zeer alarmerend. Ondanks dat de plannen klaarliggen. Veel ziekenhuizen zijn nog aan het bijkomen van de eerste golf, er is veel schaarste in het zorgpersoneel op dit moment. Er zullen dus wellicht keuzes gemaakt moeten worden om bepaalde zorg af te schalen.

Eerder gisteravond in Met Het Oog Op Morgen deed Ernst Kuipers ook al een oproep aan de ziekenhuizen om niet te verzaken met de reguliere zorg. Het gevaar van meer coronapatiënten ligt nadrukkelijk op de loer. Wat ervoor zorgt dat andere zorg dus in het gedrang komt.

"Het is vaak een afweging van de medisch-professionals zelf. En wat wij erg belangrijk vinden is dat de urgentie eigenlijk het leidende criterium is. In het voorjaar is samen met medisch-professionals en verzekeraars een urgentielijst opgesteld die kan dienen als een hulpmiddel. Maar we moeten gezondheidsschade voorkomen."

Contact met huisarts is belangrijk

Daarom benadruk de NZa dat het belangrijk is om contact op te nemen met de huisarts, zodat er een goede inschatting gemaakt kan worden van de urgentie bij klachten. Om de druk te verlagen ziet de NZa daarom ook een kans voor online consult, zoals dat ook in het voorjaar is gedaan. "We hebben gezien dat huisartsen veel zijn gaan beeldbellen. Dat maakt de huisartsenzorg in dergelijke situaties ook veel toegankelijker. Dat is heel positief."

Daarnaast blijft de spreiding van patiënten cruciaal om de zorg goed door te kunnen laten gaan. Dat werkte in de eerste golf ook goed volgens Raaijmakers. "Toen was er nog toegang tot acute zorg, dus wanneer mensen per direct zorg nodig hadden, konden zij deze gewoon krijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie