Binnenland

CDA en SP: los problemen met malafide bewindvoerders bij schuldhulp op

AVROTROS
foto: Redactie Humbertofoto: Redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA en SP: los problemen met malafide bewindvoerders bij schuldhulp op

Waar gaat het mis bij de bewindvoering in de schuldhulp? Op die vraag willen René Peters van het CDA en Jasper van Dijk van de SP antwoord. "Het zou veel beter zijn als er gewoon keurmerken komen voor die bedrijven die het goed doen", zegt Peters in Humberto.

'Mensen met schulden krijgen regelmatig te maken met malafide bewindvoerders die hun cliënten bedriegen', staat er in de motie die het tweetal gisteren indiende.

Iedereen kan het doen

Het grootste probleem is volgens Peters dat de bewindvoering geen beschermde beroepsgroep is, iedereen kan het doen. Bewindvoering beheert het geld van mensen die in de schulden zijn gekomen.

"Heel veel bedrijven doen het goed, maar er zit een aantal bedrijven die het flut doen", zegt Peters. "Dit moet veranderen, dat vindt iedereen. Van links tot rechts. De vraag is hoe los je het op? Het keurmerk is een goed idee, of de gemeenten zou moeten kunnen doorverwijzen naar bedrijven die het goed doen."

'Haar schuld was veel lager'

Comedian Steven Brunswijk trok vorige week aan de bel in een video op Facebook over de situatie van zijn zus Claudia. Ze bleek veel minder schuld te hebben die nog afbetaald moest worden, dan het bewindsbedrijf Obin haar voorschotelde. Er kwamen heel veel reacties op de video van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. "Het is verschrikkelijk dat zo'n filmpje op Facebook het verschil moet maken. Dat dat nodig is."

Peters en Van Dijk willen dat de branche onderzocht wordt en vragen zich af hoe het kan dat er zoveel klachten zijn.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie