Binnenland

'Reacties op de Noord-Koreaanse kernproef zijn in toenemende mate nerveus'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Reacties op de Noord-Koreaanse kernproef zijn in toenemende mate nerveus'

[NOS] Het regime in Noord-Korea heeft die kernproef bevestigd. Landen als Zuid-Korea en Japan dachten al dat Noord-Korea een test had uitgevoerd, omdat er een aardbeving was in de buurt van een nucleair complex. Het is de tweede keer dit jaar dat Noord-Korea een kernproef houdt. De eerste was in januari.

Noord-Korea zegt dat de proef noodzakelijk is om de agressiviteit van de Verenigde Staten tegen te gaan. De reacties uit het buitenland zijn unaniem negatief. Zuid-Korea heeft de proef scherp veroordeeld. President Park sprak van een daad van "fanatieke roekeloosheid van de regering van Kim Jong-un die zich vastklampt aan de ontwikkeling van kernbommen".

Ook in Japan is geschokt gereageerd. Al voor de bevestiging van de proef op de Noord-Koreaanse televisie zei de minister van Defensie dat de proeven, in combinatie met de ontwikkeling van mobiele raketinstallaties, een ernstige dreiging voor Japan vormen.

Nerveus

NRC-correspondent Oscar Garschagen noemde in het NOS Radio 1 Journaal deze reacties voorspelbaar en zeer nerveus. "Dat is niet verwonderlijk. Tokio en Seoul liggen binnen schootsafstand. Met een simpele raket kan Noord-Korea Zuid-Korea bereiken", zei Garschagen.

Ster advertentie
Ster advertentie