Binnenland
AVROTROS

Discussie over veiligheid op straat na dood Sarah Everard: 'We leggen probleem en oplossing bij vrouwen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Discussie over veiligheid op straat na dood Sarah Everard: 'We leggen probleem en oplossing bij vrouwen'

De Britse Sarah Everard liep door een verlaten straat, werd ontvoerd en vermoord. Haar dood heeft veel losgemaakt onder vrouwen. Het gevoel dat leeft is: dit had mij ook kunnen gebeuren. Daarmee is de discussie over onveiligheid op straat weer opgelaaid. Veel vrouwen herkennen nog steeds de angst van de steeds dichter naderende voetstappen, wanneer ze in hun eentje op straat zijn in het donker.

Voor Marije Cornelissen van UN Women Nederland is het heel herkenbaar. Er zullen maar heel weinig vrouwen zijn, waar ook ter wereld, voor wie dit niet herkenbaar is. Tussen de 80 en 90 procent van de vrouwen en meisjes hebben seksuele intimidatie op straat meegemaakt in hun leven en voor de vrouwen tussen de 15 en 24 jaar is dat 80 procent in de afgelopen 12 maanden.

Geen hakken, geen rok

Cornelissen vindt het vooral schokkend dat het zo normaal gevonden wordt. "Het komt zo veel voor dat vrouwen er eigenlijk al niet meer bij nadenken en mannen al helemaal niet. Ook alle zogenaamde 'coping mechanisms' zoals busjes haarlak en platte schoenen vinden vrouwen heel normaal."

"Al jarenlang leggen we niet alleen het probleem bij vrouwen, maar ook de oplossingen. Zij moeten maar die joggingbroek aantrekken, niet na het donker naar buiten gaan. En die verschuiving moet heel erg naar jongens en mannen gaan. Deels om te zorgen dat jongens geen daders worden", vertelt Cornelissen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opvoeding jongens

Volgens Marina van der Wal, pedagoog en gezinscoach, zijn het vooral moeders die invloed hebben op het ontwikkelen van seksistisch gedrag bij hun zoons. "Het gaat dan natuurlijk vooral over de manier waarop je je als vrouw laat bejegenen. Wat accepteer je en waar eis je respect? Laten we onze zoons uitleggen dat je met respect met een vrouw omgaat."

Om onze zonen bewust te maken dat zij invloed hebben op de veiligheid van vrouwen en meisjes op straat, moet je volgens Van der Wal kinderen van heel jongs af aan leren dat ze gelijk zijn. Daarnaast, meer praktisch, adviseert zij wanneer een jongen of man op straat loopt, zich aan een meisje of vrouw kenbaar te maken dat ze veilig is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.
Ster advertentie
Ster advertentie