Naar homepage
Binnenland

Met je eigen graf jouw grond beschermen tegen landroof

foto: Kris Janssensfoto: Kris Janssens
  1. Nieuwschevron right
  2. Met je eigen graf jouw grond beschermen tegen landroof

Weduwe Ngoen Boen uit Cambodja weigert haar land te verkopen en het dorp te verlaten. Het bedrijf dat de grond van haar dorpsgenoten massaal opkoopt, is volgens haar schuldig aan landroof. Correspondent Kris Janssens reist voor Bureau Buitenland naar het verlaten dorp in het westen van het land.

"Mijn man is begraven onder een zandheuvel in de achtertuin. Dat wilde hij, zodat hij met zijn graf onze grond kan beschermen", zegt Boen. Maar het bedrijf beweert dat haar echtgenoot voor zijn overlijden had toegestemd om te vertrekken.

Boen wordt juridisch bijgestaan door Elica, een activiste van milieuorganisatie Mother Nature. Bedrijven mogen mensen niet fysiek dwingen hun land te verkopen volgens de Cambodjaanse wet. "Door rijstvelden in te pikken of valse beloftes van compensatie te doen, weten bedrijven bewoners toch uit een gebied weg te jagen", vertelt een woordvoerder van Mother Nature.

Arresteren

Bovendien heeft het bedrijf dat in het dorp van Boen onverstoord zijn gang kan gaan een deal met de overheid. Maar Elica laat zich daar niet door afschrikken en gaat samen met de weduwe onverschrokken de strijd aan. "Ik ben weleens bang dat ze me arresteren, want wie moet haar helpen als ik in de cel zit?"

Die angst lijkt terecht. Mother Nature is in Cambodja een verboden organisatie. Om haar activisten te beschermen gebruikt de milieuorganisatie handpoppen in filmpjes op sociale media.

Compensatie blijft uit

Naast het gezin van Boen zijn er nog twee andere families over. De rest van Boens buren hebben het dorp verlaten, maar hun beloofde compensatie is nooit gekomen. Vliegvelden, hotels, casino’s en snelwegen komen op de plaats van de rijstvelden te staan.

Bureau Buiteland

Luister naar de reportage van Kris Janssens in dit dorp. Vanavond om 19.00 uur in Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie