Binnenland

Partij van Macron meldt 'gecoördineerde hack' van mails

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Partij van Macron meldt 'gecoördineerde hack' van mails

[NOS] Kort voor het einde van de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is gisteravond een grote hoeveelheid e-mails, financiële gegevens en campagnedocumenten van presidentskandidaat Macron online gezet.

Correspondent Frank Renout over Franse presidentsverkiezingen


Het gaat om 9 gigabyte aan interne gegevens die via openbare torrent-netwerken worden gedeeld. En Marche!, de beweging van Macron, noemt het een enorme en gecoördineerde hack met als intentie de democratie te ondermijnen. Dat het in de laatste uren van de campagne naar buiten is gekomen, onderstreept dat volgens En Marche! alleen maar.

Volgens En Marche! zijn echte documenten vermengd met valse informatie. De organisatie van Macron gaf daarvan geen voorbeelden. Voor zover bekend zit er voor Macron geen schadelijke informatie in de documenten.

Campagne gesloten

Macrons rivaal Le Pen kan geen commentaar geven, omdat de campagne sinds middernacht stilligt. Tot morgenavond 20.00 uur, als de stemlokalen sluiten, mogen de kandidaten niets zeggen.

De Franse kiescommissie onderzoekt de hack en roept de media op geen informatie uit de gedeelde gegevens te publiceren. Volgens de kiescommissie staan de vrije en eerlijke verkiezingen op het spel en kan het publiceren van valse documenten strafbaar zijn.

Rusland

Het is nog altijd onduidelijk wie er achter de hack zit. Vorige maand liet het campagneteam van Macron weten dat er mislukte hackpogingen waren gedaan. Het campagneteam wees toen met een beschuldigende vinger naar Rusland.

Een Amerikaanse onderzoeker zegt tegen persbureau Reuters dat hij aanwijzingen heeft dat APT28, een groep die verbonden is aan de Russische inlichtingendiensten, achter de hack zit. Hij verwijst naar overeenkomsten met het informatielek waardoor vorig jaar in de VS mails van de Clinton-campagne op straat kwamen te liggen. Volgens de regering-Obama zat Rusland daarachter.

Nepinformatie

In de laatste peilingen stond Macron bijna 25 procentpunten voor op Le Pen van het Front National. Het is moeilijk in te schatten welke invloed het informatielek nog kan hebben. Behalve op Twitter en andere sociale media zal er weinig uit de gelekte informatie worden gepubliceerd.

Macron was eerder het doelwit van nepinformatie. Zo werd een paar dagen geleden nog het valse bericht verspreid dat hij een geheime bankrekening op de Cariben had.

Felle campagnestrijd

Le Pen beweerde gisteren dat stembiljetten voor haar in verschillende regio's verscheurd zijn, in een poging Macron te bevoordelen. Franse kiezers stemmen morgen door óf een biljet voor Macron, óf een biljet voor Le Pen in de stembus te doen.

De campagnestrijd tussen Macron en Le Pen was de afgelopen twee weken fel en bitter. De kandidaten werden op verschillende plekken uitgejouwd en Le Pen werd gisteren in Reims ook bekogeld. Bovendien verliep het enige televisiedebat tussen de twee kandidaten in gespannen sfeer. Le Pen zei na afloop dat ze tijdens het debat kwaad werd en daarmee de stemming in het land weergaf.

Ster advertentie
Ster advertentie