Binnenland

De eredivisie moet aantrekkelijker worden. Maar hoe?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De eredivisie moet aantrekkelijker worden. Maar hoe?

[KRO-NCRV] ”Het Nederlandse voetbal moet zich herpakken. Het moet aan attractiviteit winnen. Events zijn steeds belangrijker in onze samenleving, gebeurtenissen waar echt wat op het spel staat. Je moet dus regelen dat er in de eredivisie meer wedstrijden zijn die ergens over gaan.” Dat zegt directeur Pieter Nieuwenhuis van onderzoeksbureau Hypercube in De Ochtend op NPO Radio 1.

Volgens Nieuwenhuis is de Belgische opzet van de competitie hiervan een goed voorbeeld. Daar spelen na de reguliere wedstrijden de eerste zes ploegen een nacompetitie. Nieuwenhuis: “Dan heb je dus een aantal weekenden 3 topwedstrijden. Dat betekent een spanningsboog die in België verschrikkelijk populair is geworden.”

Hypercube is betrokken bij een onderzoek van het Nederlands voetbal om de competitieopzet van de eredivisie aantrekkelijker te maken. De studie is een samenwerking tussen de voetbalbond (KNVB), Eredivisie (ECV), Jupiler League (CED), de spelersraad (CSR) en trainer-coaches (CBV) en resulteert in een advies voor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in mei 2017. Op die vergadering stemmen de betaalde voetbalclubs op eventuele vernieuwingen van de competities in het Nederlandse voetbal. Aanpassingen in de competities kunnen worden doorgevoerd in het seizoen 2018/19.

Met de nieuwe opzet verdwijnt dus het huidige systeem met play-offs dat in 2004 in de eredivisie werd ingevoerd. Nieuwenhuis: “In deze opzet spelen clubs aan het einde van de competitie tegen clubs die even sterk zijn. Wat we vorig seizoen hebben meegemaakt dat Ajax de titel verspeelt bij de Graafschap in Doetinchem zal dan niet meer gebeuren. In dit model raakt Ajax de titel gewoon kwijt in Rotterdam, Eindhoven of Enschede. Het moet gaan om de directe confrontatie. En dat trekt ook de aandacht van het publiek.”

Pieter Nieuwenhuis vertelt over de vernieuwing in het voetbal in De Ochtend:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie