Binnenland
EONOS

'Duel van PSV deed me verlangen naar Oranjevrouwen'

foto: NOS/NPO Radio 1foto: NOS/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Duel van PSV deed me verlangen naar Oranjevrouwen'

De één vindt het slechts een hype en is niet in staat een wedstrijd af te kijken, de ander kijkt liever naar de Oranjevrouwen dan naar een duel van PSV in de Europa League. Het EK vrouwenvoetbal heeft voor- en tegenstanders, ook in het Sportforum.

De wedstrijden van Oranje zijn steevast uitverkocht en het aantal televisiekijkers ligt telkens boven de twee miljoen. Dat het toernooi in Nederland leeft, is wel duidelijk. Zeker nu Oranje na de fraaie 2-0 zege op Zweden de halve finales heeft bereikt.

"Maar een wedstrijd afkijken lukt mij niet", vertelt Freek Jansen van Voetbal International. "Dan begin ik mij te storen aan het niveau."

"Maar dat heb ik ook met duels uit de Jupiler League", reageert Frank Wielaard, een van de NOS-commentatoren die verslag doen van het toernooi. "De wedstrijd PSV-Osijek van vorige week deed me verlangen naar de Oranjevrouwen."

Sportforum op NPO Radio 1

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek. Dit keer zaten NOS-commentator Frank Wielaard en de journalisten Freek Jansen (Voetbal International) en Luuk Blijboom (Telegraaf) aan tafel.

Volle tribunes bij vrouweneredivisie?

Jansen was voornemens om het vrouwenvoetbal niet naast de mannen te leggen, maar slaagt daar niet in. "Er worden wel vergelijkingen gemaakt als het positief is, over schwalbes enzovoort, maar je mag het niveau niet met elkaar vergelijken? Je moet het vrouwenvoetbal eigenlijk zien als een andere sport", vertelt de VI-journalist.

Jansen vraagt zich af of pakweg ADO-PSV in de vrouweneredivisie over een maand ook volle tribunes zal opleveren. "Nee", beantwoordt Wielaard stellig. "Daarvoor moeten er echt nog wel stappen worden gezet. Dat er resultaat komt op dit toernooi en meisjes denken: hé, dat wil ik ook. Maar een hype is niet belangrijk voor die stappen."

De prestaties van Oranje, dat alle vier de duels won en slechts één tegendoelpunt kreeg, vindt Jansen wel razend knap. "Een flow klinkt dan populair, maar je hebt wel het gevoel dat alles meezit. En dat het een grote teleurstelling wordt als ze de finale niet halen."

Het is te hopen dat ze doorgaat tot de Spelen van Tokio

Net als de voetbalvrouwen was ook Ranomi Kromowidjojo deze week hot. Tegen alle verwachtingen in won de drievoudig olympisch kampioene bij de WK zwemmen in Boedapest vier medailles. "Het is echt te hopen dat zij doorgaat tot de Spelen van Tokio", zegt zwemverslaggever Luuk Blijboom.

De 26-jarige Kromowidjojo speelt al enige tijd met de gedachte om een punt te zetten achter haar carrière. Later dit seizoen zal ze daarover een definitieve beslissing nemen. Blijboom kan zich niet voorstellen dat ze stopt.

"Marleen Veldhuis was 33 jaar toen ze brons won in 2012 en Inge de Bruijn was 30 toen ze de 50 meter vrij won op de Spelen van Athene. Kromowidjojo kan als geen ander een finale zwemmen. Ze is een fenomeen."

Ster advertentie
Ster advertentie