Binnenland
BNNVARA

Gert-Jan Segers: 'Geen wederopbouw, zonder de mensen die dit land zelf hebben opgebouwd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert-Jan Segers: 'Geen wederopbouw, zonder de mensen die dit land zelf hebben opgebouwd'

Senioren die worden gekwalificeerd als ‘dor hout', horeca die gesloten moet blijven voor 60-plussers, of het openen van een '60-min samenleving'. Allerlei ideeën die geopperd worden door allerlei partijen, ten koste van ouderen. Daar zijn Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Manon Vanderkaa, van ouderenbond KBO-PCOB, helemaal klaar mee, vertellen ze in De Nieuws BV.

Segers: "We hebben onze welvaart en vrijheid te danken aan deze generatie, en dan zouden we nu zeggen: 'weet je wat? Jullie zijn een beetje lastig, een blok aan ons been, we laten jullie in de steek'. Dat vind ik onbestaanbaar."

Quote

Het gaat over de groep mensen die het land hebben opgebouwd.

Gert-Jan Segers

Manifest

Segers is om de tafel gaan zitten met Vanderkaa, van de ouderenbond KBO-PCOB en met Jan Slagter. Segers geeft aan dat ze er alledrie hetzelfde overdenken: "Geen wederopbouw, zonder de mensen die dit land zelf hebben opgebouwd."

Quote

We zitten er samen in. We kunnen er alleen maar samen uit.

Gert-Jan Segers

Solidariteit

Segers benoemt meerdere malen dat solidariteit ontzettend belangrijk is: "De solidariteit die we hadden aan het begin van de crisis staat onder druk. Vandaar dat wij nu, in deze fase van de crisis, de behoefte hebben om dit statement te maken met het manifest. We zitten er samen in. We kunnen er alleen maar samen uit.”

Segers: "Mensen kunnen het manifest delen, onderteken en liken op Facebook. We hopen dat er een olievlek vanuit gaat. Het krijg ook zeker een plek in het debat met de minister-president en Hugo de Jonge. Het is nu namelijk van belang, om echt die solidariteit te onderstrepen."

Opluchting

Vanderkaa geeft aan dat ze de versoepelde regeling in verpleeghuizen een hele grote opluchting vindt: "Mensen verkeerden echt in nood, omdat ze zien dat hun familieleden in verpleeghuizen heel veel last hebben van eenzaamheid en verdriet. Mensen hebben perspectief nodig en dat zat er gisteravond bij de persconferentie gelukkig weer in. We zijn heel blij dat er nu een eerste stap gezet wordt."

Zorgoogpunt

Op de vraag of we het niet vanuit een zorgoogpunt moeten bekijken, aangezien ouderen meer risico lopen dan jongeren, antwoord Segers als volgt:

"We lopen allemaal risico. Stel je voor, dat je bij een restaurant staat en 60-plus bent, en dus buiten moet blijven en dat jongeren wel naar binnen mogen. Dat zet de solidariteit tussen generaties onder druk."

Bijdrage

Vanderkaa: "We moeten niet vergeten dat veel senioren een bijdrage leveren aan de samenleving op tal van terreinen. We kunnen het ons als samenleving niet veroorloven om een generatie buiten te sluiten. Alle generaties willen en kunnen meedoen."

Gert Jan Segers (CU) over versoepeling corona maatregelen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie