Binnenland
KRO-NCRV

Meer ziekteverzuim door veranderende moraal, of is er meer aan de hand?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer ziekteverzuim door veranderende moraal, of is er meer aan de hand?

Het aantal ziekmeldingen ligt 10 procent hoger dan vóór corona rond deze tijd. Gaan we sinds de pandemie anders om met een verkoudheid of ziekte, of is er meer aan de hand? We vroegen het twee experts bij Spraakmakers.

Volgens de Arbo Unie zijn er meer ziekmeldingen en is de verzuimduur langer omdat mensen ook bij een verkoudheid helemaal wil uitzieken. De moraal van werken is in de coronatijd veranderd, zo stelt Corné Roelen, bedrijfsarts van de Arbo Unie. Hoestend of snotterend naast je collega gaan zitten lijkt niet meer van deze tijd. Hierdoor melden mensen zich dus niet alleen langer ziek, maar ook sneller.

Volgens Arie Dijkstra, hoogleraar Sociale Psychologie van Gezondheid en Ziekte, hebben we tijdens de pandemie veel geleerd. "Als we met corona ziek waren, dan bleek alles ook gewoon zonder jou te kunnen doorgaan. En het ging nog helemaal zo slecht niet met de economie."

Hoge (werk)druk

Maar niet alleen deze veranderende moraal zorgt voor het hoger ziekteverzuim. Er zijn meer factoren, denkt Dijkstra en dat kan per sector verschillen. De werkdruk wordt bepaald door personeelstekort, maar ook moet je kijken naar leeftijd, geslacht en hoe zwaar het werk is in een sector.

Ook de algemene maatschappelijke druk speelt een rol, denkt hij. Door de inflatie, boerenprotesten, ontevredenheid en de oorlog in Oekraïne staan mensen onder druk en dat kan zich volgens Dijkstra uiten in lichamelijke klachten.

Sociale norm werkvloer

Of mensen zich snel ziekmelden is ook afhankelijk van de sociale norm op de werkvloer. Volgens Dijkstra bestaat die norm uit de inschatting wat mensen er op de werkvloer van zullen vinden als je ziek bent. "Hoe zijn de regels, hoe reageerde leidinggevende en wat vinden collega’s ervan?"

Volgens Dijkstra kun je als leidinggevende deze sociale norm sturen. "Je kunt personeel eraan herinneren wat de regels zijn, er daar met iedereen over praten om te vragen wat men ervan vindt." Ook is het goed als leidinggevende belangstellend zijn als personeel ziek is.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie