Binnenland
AVROTROS

Het Stax&Toine Hitteplan: de beste adviezen tegen de warmte op een rij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Stax&Toine Hitteplan: de beste adviezen tegen de warmte op een rij

Het wordt zwoegen en zweten de komende dagen. Daarom treedt het hitteplan van het RIVM in werking. Hoe hou je het hoofd koel? Hoe zorg je voor voldoende ventilatie? In het Stax&Toine Hitteplan zetten we de beste tips uit de uitzending op een rijtje.

Zo kun je je hond het beste koelen

Video niet beschikbaar

Luchtkwaliteit app

Gebruik in de gemeenschappelijke ruimte geen ventilator, waarschuwen het Rode Kruis en het RIVM. In verband met de verspreiding van het coronavirus is dat geen goed idee. Maar thuis is het prima en zelfs goed, zegt longarts David Prins in Stax&Toine. "Zet een koud flesje voor de ventilator thuis als iedereen gezond is. Dat geeft een lekker briesje."

De warme dagen zijn zware dagen voor longpatiënten. Dokter Prins: "Ga op het heetst van de dag niet naar buiten, blijf binnen. Ga je niet inspannen of tuinieren. En download een app om de luchtkwaliteit in de gaten te houden."

Thuiswerken: 'Lekker luchtig'

Ronald de Snoo van de MKB-servicedesk ziet grote voordelen van het thuiswerken in de hittegolf. "Vooral de luchtige kleding. Andere jaren moest dat representatief zijn, maar als iedereen thuiswerkt heb je afspraken via de webcam en kun je met blote voetjes en een korte broek de koelte tot je nemen."

Slapen doe je zo

Slaapexpert Winni Hofman: "Probeer overdag die slaapkamer dicht te houden. Houd de gordijnen en de ramen dicht. Maar je kan er ook op letten dat er niet te veel elektrische apparaten in je kamer staan. Doe die weg. Dat is sowieso beter als je wil slapen. Je kan ook een douche nemen 's avonds, maar wel een lauwwarme douche want dan koel je beter af."

Ouderen hebben minder gevoel van dorst

We weten dat ouderen minder gevoel van dorst hebben, terwijl het juist nu belangrijk is om veel te drinken. "En we horen dat mensen zich toch te warm aankleden. Ze voelen de warmte minder. Dus kleed je vooral niet te warm aan", zegt Bernadet Nabers van ouderenbond ANBO.

Wat ook belangrijk is het koel houden van je woning: 96 procent van de ouderen woont gewoon thuis, maar laten we toch ook een beetje op elkaar letten. Kijk om naar de mensen in de buurt. Ouderen mogen best een wandelingetje maken, maar dan wel op de koelere momenten zoals 's ochtends of 's avonds. En zet dan wel een hoedje op.

Honden nat of niet?

"Als je wil wandelen met je hond, doe dat dan alleen ‘s morgens. Ga niet overdag wandelen en zeker niet fietsen. Laat hem niet in de auto want het kan zomaar afgelopen zijn", zegt hondengedragsdeskundige Sascha Gaus. Verder adviseert ze vooral geen activiteiten te ondernemen met je hond. "Honden kunnen zichzelf moeilijk stoppen. Als jij met een bal gaat zitten gooien, gaan honden maar door tot ze erbij neerploffen. En loop je risico op een shock."

Je hond natmaken en dan neerleggen kan goed zijn, maar niet met koud water. Laat hem ook geen koud water drinken. Lauw water is veel beter adviseert ze. "Want daarmee kan hij zichzelf van binnenuit koelen." Ook kun je zijn voeten in het (lauwe) water stoppen, licht ze toe: "Maar leg geen doeken over hem heen. Dat is echt een grote fout."

Pech? Of juist niet?

Zorg dat je een flesje water en een paraplu bij je hebt in de auto. En krijg je pech op de snelweg? Dan word je gratis weggesleept naar het volgende tankstation. Misschien wel door berger Wim ten Hove van Stouwdam Berging in Oldebroek. Hij vertelt dat dat tegenwoordig best een spannend ritje is.

Want door het coronoprotocol mag je als je weggesleept wordt niet bij hem in de cabine. "Je zit dan in je eigen auto op het plateau", vertelt hij. Volgens de berger vinden mensen het eerst nog spannend maar slaat dat gauw om: 'Dit was echt gaaf!' roepen de mensen nadat ze van de truck stappen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie