Binnenland
AVROTROS

In strijd tegen de hitte: 'Draag weinig kleding en neem een ijsje'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. In strijd tegen de hitte: 'Draag weinig kleding en neem een ijsje'

Als je dacht dat het vandaag al heet was: maak je borst maar nat. De temperaturen lopen de komende dagen alleen maar op. En als je niet oppast loopt die temperatuur ook binnenshuis op. Hoe houden we de woonkamer lekker koel en hoe voorkomen we klamme nachten in de slaapkamer?

Tim Beuker, binnenmilieu adviseur bij BBA binnenmilieu in Stax&Toine: "Als het energieverbruik je niet uitmaakt en je wilt de temperatuur omlaag, kies je sneller voor een airco."

Video niet beschikbaar

We kunnen verschillende manieren bedenken om ons hoofd en het huis koel te houden. Je kunt gebruikmaken van rolluiken of er voor kiezen om de gordijnen dicht te houden, zodat het zonlicht niet binnenkomt. Je kunt ook kiezen voor een airco of ventilator, maar wanneer kies je voor wat?

Wat is het verschil tussen een airco en een ventilator?

Een koel huis begint bij zorgen dat de warmte zo min mogelijk binnenkomt. Beuker: "Gebruik zonwering, denk aan een parasol, schermen of een wit laken voor je ramen. Koelt het 's avonds af? Zet dan de ramen 's nachts open en hou ze overdag dicht."

Als dat niet voldoende is, kun je een ventilator of airco gebruiken. Beuker: "Als je een zo koel mogelijk huis wilt, is de airco de beste oplossing. Een airco haalt de warmte uit de binnenlucht en pompt het naar buiten."

Een ventilator verlaagt de temperatuur niet, maar blaast de lucht in de ruimte rond. Door de lucht die langs je lichaam stroomt, zorgt het ervoor dat je lichaam warmte verliest. Beuker: "Een airco is dus zeer efficiƫnt, maar verbruikt veel energie en is slecht voor het milieu. Een ventilator verbruikt een fractie van de energie van een airco."

Effectiviteit

Je hebt heel veel soorten en maten, op het gebied van de airco en op het gebied van de ventilator. Een vaste airco heb je niet voor minder dan duizend euro en daar komen nog montagekosten van minimaal driehonderd euro bij. Beuker: "Als het energieverbruik je niet uitmaakt en je wilt de temperatuur omlaag, kies je sneller voor een airco."

Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco. Dat is een apparaat die de ruimtelucht koelt en via een afvoer naar buiten blaast. Daar is geen montage voor nodig. Een mobiele airco verbruikt veel energie en koelt de ruimte een stuk minder effectief dan een vaste airco.

Beuker: "Een ventilator is vaak goedkoop in aanschaf en verbruikt weinig energie, maar blaast wel een lekker fris windje langs je lichaam. Het nadeel is wel dat het de temperatuur dus niet verlaagt en bij veel warme dagen achter elkaar het vaak zijn effect verliest."

Hoe voorkom ik klamme nachten?

Die hete temperaturen zorgen vaak ook voor klamme nachten in de slaapkamer. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Beuker: "Ieder zal dat voor zichzelf moeten bepalen wat fijn is. Als een ventilator voldoende verkoeling geeft, is dat een prima optie. Als je alleen kan slapen als je temperatuur omlaag gaat, zal je een airco moeten aanschaffen."

"Idealiter kies je voor een ventilator met meerdere standen", zegt Beuker. "Het moet de luchtsnelheid langs je lichaam verhogen, dus de meest geschikte plek is aan het plafond, boven je bed. Dan blaast hij telkens koele lucht langs je lichaam." Heb je geen last van het geluid van de ventilator? Dan kan je hem ook prima de hele nacht aan laten.

Plaats je een ventilator in de woonkamer? Gebruik dan een staande ventilator, zet hem neer waar je het meeste zit en richt hem op je lichaam. Beuker: "Op de plekken waar je lichaam niet bedekt is, heeft de ventilator het meeste effect. Via je hoofd verlies je bijvoorbeeld veel warmte."

IJsjes eten

Een andere tip van Beuker om jezelf koel te houden, is zo min mogelijk kleding dragen. "Dat scheelt echt veel." De laatste tip van Beuker klinkt als muziek in de oren: "Drink veel water en eet een ijsje. Daar heb je een paar uur profijt van." Op naar de winkel om ijsjes in te slaan dus.

Moeten we oppassen met een airco voor de verspreiding van het coronavirus? Beuker: "Nee. Wat je nog wel eens hoort, is dat een airco of ventilator de luchtdeeltjes in de rondte stuurt. De aerosolen die er zijn, vliegen dan wellicht meer in de rondte, maar dat gebeurt ook als je praat. Ik zou er zeker geen rekening mee houden voor thuis."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie