Binnenland
BNNVARA

De grootste volksverhuizing ter wereld

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste volksverhuizing ter wereld

De grootste volksverhuizing ter wereld is aan de gang en Vroege Vogels doet er verslag van. Vanaf vandaag hoor je iedere uitzending het 'Vogeltrekjournaal'. De komende weken passeren tientallen soorten de revue, van de eerste grutto's, tot de eerste boerenzwaluw tot de zomerse bijeneters. Vogelgeluiden- en trekvogelexpert Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek trapt af.

Miljoenen vogels trekken in het voorjaar jaarlijks vanuit hun overwinteringsgebieden in het zuiden naar hun noordelijke broedgebieden. Van Bruggen doet al jaren onderzoek naar de nachttrek van vogels. Hij neemt bij zijn huis en op andere plekken 's nachts geluiden op. Zo komt hij erachter wat er zoal overvliegt en hoe dat klinkt. Hij ontdekte onder meer dat de overtrekkende roerdomp 's nachts totaal anders klinkt dat een roerdomp overdag.

In Vroege Vogels laat Joost van Bruggen een heel palet aan geluiden horen van vogels, die de afgelopen dagen op trek waren naar en door Nederland.

Living on the Edge

Om een beetje gevoel te krijgen bij de vogeltrek kun je de documentaire Living on the Edge terugkijken. Deze documentaire in twee delen toont de relatie tussen trekvogels en mensen. Prachtige natuurbeelden van trekvogels en Afrikaanse vogels worden afgewisseld met bijzondere verhalen van mensen uit landen langs de trekroute in Burkina Faso, Marokko, Malta en Nederland.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie