Binnenland
NTR

Hoe kunnen zzp'ers uit de schulden worden geholpen?

foto: pixniofoto: pixnio
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen zzp'ers uit de schulden worden geholpen?

Veel gemeenten hebben een blinde vlek voor deze groep terwijl zij wel recht hebben op hulp, net als elke inwoner. Kwesties bespreekt: wat moet er gebeuren zodat zzp'ers uit de schulden kunnen worden geholpen?

Video niet beschikbaar

Schaamte

Het was enorm zoeken om een ondernemer te vinden die publiekelijk wilde praten over zijn of haar ervaring met schulden. Jeanette Meersma is expert in schuldhulpverlening en herkent het gevoel van schaamte: "Het is nog een taboe. Mensen praten er niet over. Mensen komen ook stelselmatig te laat bij ons aan het loket. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we dat beeld doorbreken, dat je er niet over mag praten. En dat je vooral op tijd hulp moet zoeken."

Quote

Zzp’ers lopen er tegenaan dat er te weinig kennis is over het onderwerp schulden

Jeanette Meersma 

"Van de 350 gemeenten in Nederland is het maar bij een derde heel goed geregeld", vervolgt Meersma. "Bij de rest van de gemeenten is het heel moeilijk om uit te komen waar je uit wilt komen. Bijvoorbeeld bij het online zoeken, op de site van gemeenten."

De gemeente kan het verschil maken

Martin Wörsdörfer, Tweede Kamerlid namens de VVD, zegt al langer dat er wat moet worden gedaan voor zzp'ers die in de schulden terecht dreigen te komen. "Het belangrijkste is de stap te nemen om hulp te vragen. En gemeentes moet kunnen kennis op orde krijgen."

Ervaringsdeskundige en schuldenambassadeur Marc Mulder: "Elke inwoner heeft recht op gratis schuldhulpverlening, dat is coaching vanaf het begin af aan. Maar zodra je ondernemer bent, moet je alles zelf gaan betalen. Dat vind ik heel raar."

"Als er iemand aanklopt moet je die helpen", reageert Wörsdörfer. "Sterker nog, ik vind dat de gemeentes vroegtijdig aan de slag moeten om te zoeken we er is in de schulden kunnen komen. Of het nou een ondernemer is of een werknemer, dat doet er niet toe."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie