Binnenland
MAX

Necrofilie en andere seksuele handelingen met dode binnenkort strafbaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Necrofilie en andere seksuele handelingen met dode binnenkort strafbaar

Minister Yesilgöz en minister Bruins Slot willen dat necrofilie nu echt strafbaar wordt. Dat was tot nu toe nog niet het geval. Bas de Wilde schreef eerder een onderzoeksrapport voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum over deze kwestie en vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Weinig gevallen

"Necrofilie was nog niet strafbaar omdat er heel weinig gevallen aan het licht zijn gekomen waarin duidelijk sprake was van necrofilie", vertelt de Wilde. "Op een gegeven moment is er twee jaar geleden wel een geval geweest waar duidelijk sprake was van necrofilie. Dit kon ook bewezen worden. Toen konden we dat niet strafrechtelijk vervolgen en is de bal gaan rollen."

Serieus

Het is niet bekend hoe vaak necrofilie in Nederland voorkomt. "Het is heel moeilijk om vat te krijgen op de aantallen gevallen waarin dit gebeurt", zegt de Wilde. "Maar dat is ook niet doorslaggevend. Het is een gedraging die zo serieus is en zulke ernstige gevolgen heeft voor de nabestaanden, dat het ook strafbaar zou moeten zijn als het maar eens in de tien jaar zou gebeuren."

Afwijking

"Necrofilie is een seksuele afwijking. Er zijn mensen die daarvoor behandeld zijn bij een psychiater", vertelt de Wilde. "Sommige patiënten hebben daar opgebiecht dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan necrofilie." Eind dit jaar gaat het ministerie van Justitie meer bekendmaken over dit wetsvoorstel.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie