Binnenland
AVROTROS

5 vragen over: Ziekenhuizen schrappen dringende zorg vanwege coronadruk

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over: Ziekenhuizen schrappen dringende zorg vanwege coronadruk

Nu de ziekenhuizen overspoeld worden met coronapatiënten, moeten sommigen noodgedwongen ingrijpende maatregelen nemen. Bij tientallen ziekenhuizen worden momenteel dringende operaties geschrapt, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Vandaag stellen we 5 vragen over het stoppen van dringende zorg in ziekenhuizen aan Frits van der Velde, zorgmanager acute zorg in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Zij moesten gisteravond noodgedwongen de deuren sluiten.

1. Hoe komt het dat jullie zo in de knel zitten?

"We zitten in een regio die een enorme toevloed aan Covid-patiënten oplevert. In eerste instantie waren dat allemaal verdenkingen, maar je ziet tegenwoordig dat het allemaal bewezen Covid-patiënten zijn. Patiënten die positief getest zijn, thuis toch slechter worden en vervolgens een opname-indicatie krijgen voor het ziekenhuis."

"We zijn een groot ziekenhuis en kunnen veel aan, maar als dat in een enorme piekbelasting tot ons komt niet. Dit keer liep het ons echt over de schoenen. Daarnaast zijn er veel ziekmeldingen onder het personeel, zoals bij veel regionale zorginstellingen hier. Die dwingen ons soms tot het beperken van de capaciteit die je openstelt."

2. Hoe maak je de afweging een stop in te lassen?

"Gister kwam het duivelse dilemma. De toegang tot acute zorg is voor iedereen natuurlijk ontzettend belangrijk. Zeker als het gaat om de toegang tot de SEH versus de veiligheid van de patiënten die je hier hebt liggen en van het werkende personeel dat het overzicht moet houden. Dat liep gisteren uit de hand. Dan moet je op een gegeven moment zeggen: tot hier en niet verder, we sluiten even de deuren."

"We hebben hier iedere dag overleg over met de regionale organen. We participeren als ieder ziekenhuis in een regionaal overleg acute zorg. In dit overleg stem je de capaciteit op elkaar af en probeer je de patiënten te verdelen in de regio, maar ook dat lukte gister niet meer. De regionale verdeling werkte niet, de landelijke verdeling werkte niet. Nadat we het sein gegeven hebben dat we dicht gingen, zeiden een hoop ziekenhuizen elders in het land de hulp toe."

"Toen hebben we toch een aantal patiënten kunnen overplaatsen, waardoor we vanmorgen om 10.00 uur zeiden: de boel gaat weer open. Ik denk dat de samenwerking op een aantal fronten beter kan. Ieder ziekenhuis is aangesloten op een regionaal platform patiënt spreiding, ieder ziekenhuis is ter wille, maar gisteravond was echt een situatie dat ieder ziekenhuis vol stroomde. Het lukte regionaal niet meer en dan heb je een landelijk platform voor patiënten spreiding die vervolgens die taak overneemt. Dan ben je toch afhankelijk van wat ziekenhuizen in de schermen aanbieden aan capaciteit. Wellicht kan dat een tandje beter."

3. De Nederlandse zorgautoriteit meldt dat de kritisch planbare zorg in het geding is. Zorg die eigenlijk binnen zes weken geleverd moet worden. Wat betekent dat voor patiënten?

"We maken daar wel onderscheid in, de zorg die echt doorgang moet vinden zoals de spoedzorg en de oncologische zorg. Maar dat is natuurlijk een fractie van wat je normaal gesproken aanbiedt. Bij ons zijn tot 15 januari 2021 alle vormen van electieve zorg uitgesteld. Dan heb je het over rugoperaties, orthopedische operaties, heupen, knieën, de galblaas, liesbreuken, neurologische operaties, oogoperaties. Alles is uitgesteld. Dat gun je niemand, maar we moeten wel willen we deze zorg op een redelijke manier aan kunnen bieden."

4. Als je als patiënt niet wil wachten, is het dan mogelijk om naar een ander ziekenhuis uit te wijken?

"Ieder ziekenhuis zit momenteel in dezelfde situatie door de landelijke spreiding. Overal wordt de reguliere zorg afgeschaald. Natuurlijk moet oncologische zorg doorgaan. Bij ons gaan de chemokuren gelukkig ook door, daar zorgen we voor en hebben we een aparte locatie voor die daarop is ingericht. Maar daarnaast wordt er momenteel ongelofelijk veel afgezegd."

5. Sinds 10:00 uur nemen jullie weer nieuwe patiënten op. Betekent dat de druk enigszins van de ketel is?

"We zijn heel blij met de hulp die we gekregen hebben in het land. Vandaag gaat dat ook door en hebben we weer zes patiënten kunnen uitplaatsen. Ik sluit niet uit dat het een situatie is die zich herhaalt. We hebben nog een hele spannende paar weken voor ons. We zijn optimistisch over vandaag, maar bezorgd om morgen. Laat de mensen zich vooral houden aan alle regels en niet knuffelen met de jaarwisseling."

Tientallen ziekenhuizen schrappen dringende zorg vanwege coronadruk

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie