Binnenland
NOS

Vorig jaar minder mensen verdronken, onder slachtoffers veel migranten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vorig jaar minder mensen verdronken, onder slachtoffers veel migranten

Vorig jaar zijn tachtig inwoners van Nederland om het leven gekomen door verdrinking, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat zijn er 27 minder dan in 2020. In het NOS Radio 1 Journaal gaf hoofdsocioloog Tanja Traag een toelichting.

Onder de slachtoffers van verdrinking zijn relatief veel migranten met een niet-Europese achtergrond en hun kinderen. Volgens het CBS is het risico op verdrinking bij niet-Europese migranten onder de 20 jaar negen tot tien keer groter dan bij jongeren die in Nederland zijn geboren.

'Niet gewend aan zoveel water'

Dat heeft onder meer te maken met een gebrek aan zwemles voor die groep, zegt Traag. "Voor die groep zal dat zeker aan de orde zijn, omdat dat een groep kinderen is die niet gewend is aan zoveel water. En laten we wel wezen: Nederland heeft gewoon heel veel water, dus het risico dat je er per ongeluk in valt is ook hoger. Dan moet je wel kunnen zwemmen."

Deze cijfers betreffen zogeheten accidentele verdrinkingen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld in het zwembad, in hun badkuip of in een meer zijn verdronken of die dronken in een gracht vielen.

Zelfmoord

Daarnaast waren er vorig jaar 86 mensen die zich van het leven beroofden door verdrinking, en 38 mensen die verdronken na een verkeersongeluk. In beide categorieën zijn mannen en 60-plussers oververtegenwoordigd.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Ook over niet-ingezetenen zijn cijfers bekend, maar die zijn niet per jaar geregistreerd. In totaal verdronken tussen 2012 en 2021 394 mensen in Nederland die hier niet ingezetene zijn. Dat zijn er dus gemiddeld jaarlijks 44.

Bijna een derde van de slachtoffers kwam uit Duitsland (30,7 procent) en ruim een vijfde was Pools (22 procent). Een groot deel van de slachtoffers kwam ook uit buurland België (8,7 procent).

r1jn verdrinken

Ster advertentie
Ster advertentie