Binnenland
NOS

'Stof tot nadenken': dit zijn de zeven mooiste gesprekken uit het Oog van 2018

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stof tot nadenken': dit zijn de zeven mooiste gesprekken uit het Oog van 2018

Een kleine tweeduizend gesprekken passeerden dit jaar de revue in Met het Oog op Morgen, dagelijks tussen 23:00 en middernacht te horen op NPO Radio 1. Uit al die onderwerpen hebben de presentatoren van het Oog hun persoonlijke favoriet gekozen, die is gebundeld in een speciale oudejaarspodcast.

{podcast audio="71202" caption="Special: Dit zijn de zeven mooiste gesprekken van 2018" }

Voor presentator Lucella Carasso kenmerkt een goed Ooggesprek zich doordat het een ander perspectief op het nieuws brengt. Daarom koos zij voor haar gesprek met zorgeconoom Xander Koolman, naar aanleiding van het faillissement van het MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen Flevoland. "De heersende stemmen was dat het erg, zielig en onterecht was, maar Koolman keek daar met een andere blik naar."

Andere presentatoren kozen juist voor het bijzondere persoonlijke verhaal. Zo koos Herman van der Zandt voor zijn gesprek met onderzoek Bert Segier, die een miljoen vermiste Irakezen probeert op te sporen. Chris Kijne memoreert zijn gesprek met de vader van Syriëganger Laura H., die een 'ontroerende rol' speelde in het terughalen van zijn dochter uit het kalifaat.

Heldenverhalen

Max van Weezel herinnert zich het gesprek nog goed met oud-D66-leider Gerrit Jan Wolffensperger, wiens vader een oorlogsheld was, maar voor wie hij zelf 'nooit een mens is geweest'. Ook Simone Weimans sprak met een verzetsheld: de Joodse Selma van de Perre. "Ze is bijna 100, maar vertelt nog steeds met heel veel verve over het verleden en het belang van verzet."

Mieke van der Weij koos voor haar eigen held: pianist Louis van Dijk, die noodgedwongen moest stoppen met spelen omdat hij de eerste tekenen van Alzheimer vertoonde. Dirigent Reinbert de Leeuw stopt voorlopig nog niet, hoewel dat per ongeluk wél werd aangekondigd. Rob Trip sprak er met hem over.

Ster advertentie
Ster advertentie