Binnenland
NOS

Wetenschappers waarschuwen voor risico's corona-apps

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers waarschuwen voor risico's corona-apps

Zo'n zestig wetenschappers waarschuwen het kabinet in een brief voor de gevaren van de inzet van apps bij de bestrijding van het coronavirus. Minister De Jonge kondigde een week geleden aan dat het kabinet technologie onderzoekt die de bestrijding van het coronavirus kan ondersteunen.

Er wordt gewerkt aan twee apps die moeten helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een van die apps moet een seintje geven als iemand in de buurt is geweest van een persoon die besmet is met het coronavirus. Die persoon wordt dan opgeroepen thuis te blijven en met een tweede app contact te houden met een arts.

Zeer ingrijpend

De wetenschappers stellen dat de inzet van tracking- en tracingapps en gezondheidsapps zeer ingrijpend is. Privacyexperts waarschuwden vorige week al dat de persoonlijke gegevens waarin de apps inzage krijgen, niet in handen mogen vallen van mensen en bedrijven die er gebruik of misbruik van kunnen maken.

"Belangrijk is daarom dat kritisch gekeken wordt naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps, alsook de sociaalmaatschappelijke en juridische impact", schrijven de wetenschappers. Ze pleiten ervoor deskundigen op het gebied van recht, sociale wetenschappen en ethiek te betrekken bij het besluit de apps wel of niet te gaan gebruiken.

Verder vinden ze dat goed in de gaten gehouden moet worden wat het effect en betrouwbaarheid zijn van de apps. Anders ontstaat er een vals gevoel van veiligheid, met daarmee een groter risico dat het virus zich verder kan verspreiden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie