Binnenland
KRO-NCRV

Greenpeace: burgemeesters treden steeds harder op tegen demonstranten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Greenpeace: burgemeesters treden steeds harder op tegen demonstranten

Burgemeesters zijn heel erg repressief, treden steeds harder op en laten veel spierballen zien. Dat zegt Andy Palmer, directeur van Greenpeace Nederland bij Spraakmakers. Ook Amnesty International is weinig te spreken over deze bestuurders. Ze bekijken demonstraties te veel van uit een veiligheidsbril, stelt Gerbrig Klos in het radioprogramma.

Video niet beschikbaar

Demonstreren op de A12, is dat per se nodig? Er zijn toch genoeg andere, minder hinderlijke plekken? En als het je te doen is om de aandacht, moet je maar creatiever zijn. Het is duidelijk: luisteraar Marjolein van der Jagt ziet niets in de nieuwe demonstratie die Extinction Rebellion aankondigt. Ondanks een verbod van de rechter wil de actiegroep de snelweg bij Den Haag opnieuw blokkeren.

"Demonstreren is geen gunst van de overheid hé", zegt Palmen, wiens organisatie de demonstratie ondersteunt. "Het is een recht van mensen." De A12 is volgens hem niet zomaar gekozen. "Het ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer in. Daar waar het beleid wordt gemaakt rondom fossiele subsidies. Dus ik begrijp wel dat daar gedemonstreerd wordt."

Medische vlucht tegengehouden?

Net zoals hij politieagenten begrijpt, die in 2015 langzaam reden op de snelweg vanwege een CAO-conflict. Of boeren die met hun trekkers de snelweg op gingen vanwege verontwaardiging over het stikstofbeleid. "Die ruimte moet er zijn."

Veiligheid bij demonstraties staat natuurlijk altijd voorop, benadrukt hij. En er wordt volgens hem vaak gedaan alsof dat niet zo is. "Wij hebben laatst een actie gedaan op Schiphol bij privéjets. En toen werd er in de wereld gebracht dat een medische vlucht niet kon landen. Dat horen wij eerlijk gezegd altijd. Ik heb het bewijs daarvoor nog nooit gezien. En in dit geval gaf Schiphol later ook toe dat het het niet aan de orde was."

Verregaand ingrijpen

Palmer vertelt ook over een actie binnen bij Schiphol Plaza. De burgemeester verbood dat, en die werd later teruggefloten door de rechter: de burgemeester had dat helemaal niet mogen doen. Burgemeesters zijn heel erg repressief, treden steeds harder op en laten veel spierballen zien. In plaats van dat ze de ruimte geven aan wat wat gewoon nodig is in de samenleving, namelijk mensen hun stem laten horen."

Dat onderschrijft Amnesty International. "We zien dat veel burgemeesters en politie het demonstratierecht, een mensenrecht, door een veiligheidsbril bekijken", zegt Gerbrig Klos. "Dus veel te veel uitgaan van mogelijke hypothetische risico's en vervolgens dus vooraf of tijdens een demonstratie al ingrijpen of te vergaand ingrijpen. Dus wij zien net als Amnesty dat het demonstratierecht onder druk staat."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie