Binnenland

'Studenten zijn overheid nog 17,9 miljard euro schuldig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Studenten zijn overheid nog 17,9 miljard euro schuldig'

[NOS] Het bedrag op de site is een prognose van de totale studieschuld in Nederland van oud-studenten en huidige studenten, gebaseerd op cijfers van DUO en het ministerie van Onderwijs.

Volgens het ISO is het geen geheim dat studenten een steeds hogere studieschuld krijgen, maar dat ze zoveel miljarden moeten terugbetalen aan de overheid noemt de organisatie verrassend. "Je kunt van dit bedrag meer dan 7,2 miljard biertjes kopen en het is groter dan wat heel IJsland in een jaar bij elkaar produceert", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Leenstelsel

Volgens hem is het de vraag of studenten wel genoeg terugzien van hun investering. "Met de invoering van het leenstelsel zal de investering alleen maar groter worden, maar we twijfelen of zich dat gaat terugbetalen voor studenten."

Medio 2015 bedroeg de totale studieschuld 12 miljard euro, bleek uit cijfers die werden opgevraagd door de NOS. Dat was nog voordat het leenstelsel werd ingevoerd. Er waren toen een kleine 900.000 oud-studenten met een studieschuld.

Quote

Niets is duurder dan een verkeerde studiekeuze maken.

ISO-voorzitter Jan Sinnige

Het ISO wil daarom dat er in een volgend kabinet drie maatregelen worden genomen: het collegegeld moet bevroren worden, het geld dat de overheid krijgt door de afschaffing van de basisbeurs moet in het hoger onderwijs blijven en informatie over studies moet eerlijker en transparanter.

Die laatste maatregel is volgens Sinnige cruciaal in het tegengaan van een hoge studieschuld. Studenten moeten volgens hem precies weten hoe het programma van een studie eruitziet en wat de arbeidsmarktkansen zijn. "Er is niets duurder dan een verkeerde keuze maken. Dan gooit een student al snel duizenden euro’s weg."

Ster advertentie
Ster advertentie