Binnenland
AVROTROS

Koninklijke kerstspeech over verhalen van verbinding

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koninklijke kerstspeech over verhalen van verbinding

De koning gaf zijn jaarlijkse kerstspeech en niet zonder enig ongemak. Vanwege het verjaardagsfeestje van prinses Amalia, kregen de Oranjes wederom veel kritiek. De coronaregels werden namelijk niet al te netjes na geleefd. "Hij gaf zijn speech op een abstract niveau zodat iedereen zich erin kon vinden maar vermeed vakkundig datgene waar hij zelf voor eventueel onder vuur kan komen te liggen", aldus Lotte Jensen in Dr Kelder & Co.

Ook de koning leek te voelen dat het draagvlak voor de coronamaatregelen dit jaar een stuk minder groot is dan vorig jaar. Volgens Jensen ging het daarom vooral om het creëren van zingeving voor iedereen: “Hij zocht daarin echt de verbinding met de samenleving.”

Betrokkenheid

Dominee Fulco van Hulst begrijpt dat de koning niet in zijn eigen vlek is gaan wrijven. René ten Bos, columnist van het Financieel Dagblad was niet echt onder de indruk: “Het was vooral een samenvatting waarin hij probeert te laten zien hoe aangehaakt hij is bij de samenleving.”

Toeslagenaffaire

Jensen benoemde daarentegen wel dat het goed was dat de koning de slachtoffers van de toeslagenaffaire benoemde: “De speech was zo algemeen dat je er van alles in zou kunnen lezen. Maar dit was een heel concreet voorbeeld.” Zo werd toch wat troost en moed aangereikt, om met een gezamenlijk verhaal toch zin te geven aan het bestaan.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie