Binnenland

Google laat kinderen beeldmateriaal uit zoekresultaten verwijderen: 5 vragen en antwoorden

AVROTROS
foto: PhotoMIX Company via Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Google laat kinderen beeldmateriaal uit zoekresultaten verwijderen: 5 vragen en antwoorden

Minderjarigen - en hun ouders - kunnen binnenkort een verzoek indienen bij Google om beeldmateriaal waar zij opstaan, van de zoekmachine te laten verwijderen. Dat heeft de tech-gigant bekend gemaakt. Daarnaast worden advertenties, die op jonge mensen zijn gericht, geblokkeerd. Vijf vragen en antwoorden hierover, beantwoord door cybersecurity-expert Dave Maasland.

1. Wat gaat Google nou precies voor aanpassingen doorvoeren?

"Het wordt makkelijker om als je onder de 18 bent aan Google te vragen beelden te verwijderen uit de zoekresultaten. Die afbeeldingen worden dan niet van websites verwijderd, maar wel uit de zoekresultaten.""Daarnaast gaan ze alle 'veilige' instellingen van te voren aanzetten. Als je een video uploadt op YouTube, wordt het bijvoorbeeld standaard op privé gezet. En tot slot worden advertenties gericht op deze jonge doelgroep niet meer toegestaan."

2. Hoe kan het misgaan als je als kind of ouder onvoorzichtig bent online?

"Het internet is best wel willekeurig aan elkaar geknoopt. We denken dat algoritmes heel slim zijn, maar het is niet zo moeilijk om van een onschuldig filmpje ineens op materiaal met online haat, seksuele beelden, of andere schadelijke zaken tegen te komen. Techbedrijven willen kinderen beschermen, zodat ze dat soort materiaal niet tegenkomen. Of voorkomen dat ze spijt krijgen van iets dat ze online zetten."

3. Gaan deze Google-maatregelen helpen om inderdaad die online veiligheid van minderjarigen te verbeteren?

"Enerzijds is dit denk ik een hele goede stap. Je kunt je zelfs afvragen: waarom nu pas? Maar dit werkt met name als je een account hebt waarin staat dat je een kind bent. En dan zijn er natuurlijk slimme tieners die aangeven dat ze 18+ zijn. Dus het is niet waterdicht, maar het is een eerste stap."

4. Google zegt jongeren en kinderen beter geïnformeerde beslissingen te willen laten nemen. Is het zo slecht gesteld met de digitale kennis van onze jeugd? Ze zijn toch juist 'opgegroeid op/met het internet'?

"Jongeren zijn inderdaad vaak handiger online. Ze weten snel hoe dingen werken. De techniek wordt ook steeds makkelijker in gebruik. Maar hoe gebruiksvriendelijker technologie wordt, hoe moeilijker het onder de motorkap wordt.""Jongeren weten vaak niet dat als je een filmpje uploadt, het op een Amerikaanse server komt. Ze zijn niet bij de bouw van het internet geweest, dus ze weten niet hoe dat precies werkt. Soms zijn jongeren wat naïef daarin."

5. In hoeverre zijn deze maatregelen van Google voor de bühne? Ze gaan bijvoorbeeld ook automatisch doorspelen van video's op YouTube uitschakelen, zodat jongeren niet teveel kijken. Tegelijkertijd wil het bedrijf natuurlijk wel dat je zoveel mogelijk van hun diensten gebruik maakt...

"Er zit natuurlijk een pr-component in. Als er in een discotheek veel incidenten zijn, kijkt iedereen naar de disco-eigenaar. Dat zien we hier ook.""De publieke opinie vraagt om meer maatregelen van de grote technologiebedrijven op het gebied van veiligheid van kinderen online. Google wil hiermee laten zien dat ze dat serieus nemen. De maatregelen zijn best goed, maar als je het aan mij vraagt komt het iets te laat en zou er nog meer kunnen gebeuren."

5 vragen over Google's nieuwe maatregelen voor online veiligheid kinderen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie