Binnenland
EO

Pieter van Vollenhoven: 'geef boa vuurwapen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter van Vollenhoven: 'geef boa vuurwapen'

Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) bevoegdheid moeten krijgen om wapens te dragen. Dat zei hij in Dit is de Dag. "Ik snap de oproep voor wapenstok en pepperspray, maar je kunt ook nog een stap verder gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naar aanleiding van het incident in IJmuiden op Hemelvaartsdag waar boa's werden aangevallen door een groep jongeren, laait de discussie over bewapening van boa's weer op. Van Vollenhoven, ere-voorzitter bij Stichting Maatschappij en Veiligheid denkt dat bewapening beter is.

"Ze hebben in het verleden veel politietaken overgenomen, steeds meer worden ze een soort gemeentepolitie. Ze stuiten op verzet en dan kunnen ze eigenlijk weinig doen", stelt Van Vollenhoven. Hij vindt het beter om ze een vuurwapen te geven. "Ik denk dat we ze op den duur volledig moeten uitrusten".

Gemeentepolitie

Van Vollenhoven ziet dat de boa's steeds meer opereren als gemeentepolitie. "Het probleem is dat de politie de wijken totaal heeft verlaten. De boa kent de wijken vaak beter dan de politieman. We moeten naar het hele concept van politie en boa's opnieuw kijken", vindt hij.

Van Vollenhoven pleit daarom ook voor een nieuw aanzien voor boa's. "De boa is in de wijk veel meer aanwezig en ziet ook veel meer".

Actievoeren

Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA-ACP zegt aankomende dinsdag actie te gaan voeren met boa's. Gerrits: "We willen naar buiten toe een bericht afgeven dat het niet langer kan. Het worden publieksvriendelijke acties". Van Vollenhoven steunt de acties van de boa's: "Als je eindeloos praat en er gebeurt niks, dan kan ik me voorstellen dat je een vuist maakt".

Gerrits hoopt ook op nieuwe mogelijkheden: "We zijn al lang bezig bij de minister om pepperspray en een wapenstok te krijgen". Hij denkt dat dat een verschil maakt: "Boa's staan vooraan bij handhaving in de coronacrisis, maar met een lege riem."

'Boa's moeten wapens krijgen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie