Binnenland
WNL

Jonge boeren voorzichtig positief over toekomst: 'Geloof dat er een weg is die recht doet aan alle partijen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge boeren voorzichtig positief over toekomst: 'Geloof dat er een weg is die recht doet aan alle partijen'

Ruben Klein Teeselink, portefeuillehouder melkveehouder bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), is voorzichtig positief over de toekomst. De 23-jarige boer gelooft dat er een weg te vinden is in de stikstofproblematiek die recht doet aan alle partijen, zo zegt hij bij WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat het NAJK daar ook al een hele goede troef in is", zegt hij. Het NAJK behartigt de belangen van agrarische jongeren in Den Haag en Brussel. Want het moge dan onzekere tijden zijn, zegt Kein Teesink, maar volgens hem kan het best simpel zijn. "Als die doelen maar worden gehaald, kunnen wij boer blijven", zegt hij. "Voor ons is het een taak, en eigenlijk een uitdaging om die doelen te behalen.” Hij benadrukt dat ook de boeren dit willen: “Zolang het maar mogelijk is."

Provinciale Statenverkiezingen

De uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen wacht Kein Teeselink dan ook in spanning, maar niet met vrees, af. "De opgaven zijn er gewoon. Het gaat om gigantische uitdagingen", zegt hij. "Het is natuurlijk wel de kunst om die integraal aan te pakken, en voor ons is het gewoon belangrijk dat wij een toekomst behouden in Nederland." Maar hij is wel te spreken over Overijssel, de provincie waarin hij woont: "Hoe onze provincie het aanpakt is van onderop naar boven toe, in plaats van bovenop naar beneden denderen", legt hij uit. "En je ziet dat er ook meerdere belangrijke onderwerpen worden meegenomen, zoals een leefbaar plattenland. Dat is voor ons als jongere boeren essentieel."

Oudere boeren conservatiever

Volgens Kein Teesink zit er wel een verschil tussen jonge en oudere boeren als het gaat om de benadering van de stikstofcrisis. Oudere boeren zijn wat conservatiever. "Ze denken: we doen het al jaren zo, dus waarom zouden we het veranderen." Dit levert niet per se conflict op. "De oudere boeren willen ook dat het voor de jongeren doorgaat, en daarin vinden we elkaar."

Hoe staat het met de zoektocht voor de oplossing voor de stikstofcrisis in Overijssel? (6 maart 2023) - WNL Haagse Lobby

Ondanks de goede wil van Kein Teesink om de stikstofdoelen te halen, denkt hij dat een halvering van de stikstofuitstoot in 2030 lastig wordt. 2035 is "realistischer", zegt hij, al wil hij geen definitieve datum noemen. Maar hij wil wel benadrukken: "Ik geloof dat bij ons – de boeren – de oplossing ligt, en niet het probleem."

Hoewel geluiden doen vermoeden dat het akkoord over de toekomst van de landbouw nog erg ver weg is, is de jonge boer juist positief over de uitkomst hiervan. Al wil hij er niet te veel over zeggen: "Een broedende kip mag je niet storen", zegt hij. "Maar ik heb wel het gevoel dat het wat gaat worden."

Eind april moet het landbouwakkoord rond zijn.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie