Naar homepage
Achtergrond

'Boeren liggen wakker van dierenactivisten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boeren liggen wakker van dierenactivisten'

De dierenactivisten die een varkensstal in Boxtel binnen waren gedrongen, kregen van de rechter een boete van 300 euro per demonstrant en twee weken voorwaardelijke celstraf. De boeren noemen dit belachelijk. "Het is een lachertje." Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Jonathan Loogman is van Meat the Victims, de club van dierenactivisten die woensdag voor de rechter moest verschijnen. Hij had gehoopt op vrijspraak. "De voorwaardelijke celstraf is een inbreuk op ons demonstratierecht. En de 300 euro boete is te overzien, maar het gaat meer om het principe. De rechter gaf aan dat er legale mogelijkheden waren om onze boodschap over te brengen. Maar die hadden wij allemaal al geprobeerd."

Varkensboer Willy Vos noemt de uitspraak geen rechtspraak. "Dit is gewoon een lachertje." Volgens hem weten de dierenactivisten niet wat ze hem en zijn collega’s aandoen. "Hoeveel nachten denk je dat wij wakker liggen? Mijn kind dat nog op school zit, zegt ’s nachts: pap, ik hoor iets, ga eens kijken. Er stopt dan een auto, die drie keer door de straat heen rijdt. We zijn alert, en dat al vanaf mei."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wet overtreden

Wat de dierenactivisten willen bereiken, is Nederland laten zien wat zich afspeelt in de stallen. "En ik vind het erg om te horen, maar ik weet niet wat voor andere oplossing we nog hebben. Soms is het nodig de wet te overtreden om tot een betere samenleving te komen. Eén waarin niet-menselijke personen niet langer uitgebuit worden", aldus Loogman.

Varkensboer Vos pleit voor hogere straffen. Inmiddels heeft hij al samen met meerdere boeren de wacht gehouden in Lunteren en Beers om dierenactivisten buiten de deur te houden. "Het rechtssysteem laat ons nu zakken, waardoor wij als boeren het heft in eigen handen nemen."

Ster advertentie
Ster advertentie